Има мнозинство за конституционна реформа - това обяви Мария Габриел

...
Има мнозинство за конституционна реформа - това обяви Мария Габриел
Коментари Харесай

ДПС си осигури участие при смяната на регулаторите срещу подкрепа за конституционни промени

" Има болшинство за конституционна промяна " - това разгласи Мария Габриел след многочасовите договаряния на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи в петък в Народното събрание.

Появата на Движение за права и свободи в досегашните двустранни диалози на мандатоносителите и ГЕРБ провокира голям брой въпроси - изключително с дейното присъединяване на Делян Пеевски в закритите диспути.

Според Николай Денков - трите групи са разискали освен бъдещи промени в конституцията, само че и " по какъв начин да се подходи към всички други значими задания, в това число за промяна на регулаторите, тъй че да не се усеща някой изключен от процесите ".

" Всичко ще се случва обществено, ясно, тъй че да няма скрити сделки. Ще се разискват регулаторите, само че те ще се показват в Народното събрание, тъй че да е ясно кой, с каква биография и експертиза идва. Бяха обсъждани по-скоро механизми, а не някакви подмолни сделки ", сподели още Денков.

Част от позициите - не просто в регулаторите, само че и във Висш съдебен съвет и правосъдния инспекторат - стоят непопълнени, тъй като Народното събрание не можеше да събере квалифицирано болшинство за промяната им.

Сега се оказва, че поддръжката за това ще пристигна от Движение за права и свободи, чийто ръководител Мустафа Карадайъ единствено до преди ден обвиняваше Политическа партия в " пълзящ фашизъм и тирания на умнокрасивитета " от парламентарната естрада. Карадайъ се подиграваше и на " порочната женитба " сред ГЕРБ и ПП-ДБ, като заплашваше с протести и взлом на Народното събрание като на 10 януари 1997.

Ето кои институции са с изминал мандат (по данни от 48 Народно събрание):
Комисията по досиетата - избор на 9 членове, в това число ръководител на мястото на Евтим Костадинов;Комисия за отбрана на персоналните данни - избор на ръководител и членове;Главен контрольор и 10 инспектори към Висшия правосъден съвет - на мястото на Теодора Точкова;Агенция за обществените предприятия и надзор - избор на член на Надзорния съвет;Българска национална банка - избор на шеф на мястото на Димитър Радев, както и избор на двама подуправители на " Банково " и " Емисионно " управление;Национален застрахователен институт - избор на шеф на мястото на Ивайло Иванов;Конституционен съд - избор на двама членове с 9-годишен мандат на мястото на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов;Избор на ръководител на Сметната палата и на членове на институцията;Избор на 5 членове и ръководител на Фискалния съвет;Комисия за обществен контрол над записаните инспектори - избор на ръководител и четирима членове;Комисия за отбрана от дискриминация - избор на петима членове;Комисия за финансов контрол - избор на председател;Висш правосъден съвет - избор на 11 членове от парламентарната квота.
Предсрочно прекратените мандати, които Народното събрание би трябвало да попълни, са:
Бюро за надзор над потреблението на СРС - избор на член и зам.-председател на мястото на подалия оставка през 2021 година Илко Желязков, глобен по закона " Магнитски " ;Комисия за битка с корупцията (КПКОНПИ) - избор на ръководител на мястото на подалия оставка Сотир Цацаров;Комисия за енергийно и водно контролиране - избор на ръководител на мястото на Иван Иванов, който се върна отпред на енергийния регулатор поради анулирания от Конституционен съд избор на Станислав Тодоров;
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР