Има множество причини, поради които котката не ака в тоалетната

...
Има множество причини, поради които котката не ака в тоалетната
Коментари Харесай

Защо котката не се изхожда в тоалетната

Има голям брой аргументи, заради които котката не ака в тоалетната си. Сред тях са няколко здравословни и поведенчески проблеми. Понякога това е съзнателно, само че от време на време здравословният проблем може да накара котката ви да избере друго място (за ваш ужас), вместо котешката тоалетна.

Ако тези котешки проблеми не бъдат тествани при дипломиран ветеринар, това може да докара до евентуално рискови за живота положения за вашата котка.

Ако котката, която е подготвена да върви съзнателно до тоалетната си, внезапно престане да я употребява, първата стъпка е да я отнесете на ветеринарен доктор, с цел да изключите всички здравни проблеми.

Най-често повода за неприятното отклоняване е смяна в рутината на котката, която предизвиква стрес. Също по този начин е доста постоянно котките да спрат да се изхождат, където би трябвало, в случай че котешката тоалетна е мръсна и не дава отговор на общоприетите им за непорочност и миризма.

Ранен сигнален знак, че котката може да спре да върви в тоалетната, е да престане да заравя изпражненията си, при изискване че преди този момент го е правила.

Понякога, в случай че животното страда от диария или котешки запек, желанието да отиде до тоалетна може да е толкоз огромно, че тя краткотрайно да не помни положителното образование или изобщо да не успее да стигне до избраното ѝ място за изхождане. Ако няма главен проблем, пораждащ стомашно неразположение, обстановката би трябвало да бъде краткотрайна.

Ако отглеждате остаряла котка, има възможност да има артрит, който може да направи мъчително влизането и излизането от котешката тоалетна, както и да направи сложна подобаващата позиция за изхождане. Лечението на артрит, включва медикаменти за болежка, което може да облекчи този проблем. По-добре е да вземете по-ниска тоалетна, за в допълнение улеснение на вашия домакински любим.

Ако имате по-възрастна котка, изхождането отвън тоалетната може да е начален симптом на деменция. Има някои лекувания, които забавят развиването на болестта, само че, за жалост, то е необратимо.

 Стресираната котка се изхожда отвън тоалетната

Понякога причина котката да ака отвън тоалетната може да е промяната на мястото за извършване на биологичната потребност или на самата тоалетна. Това предизвиква стрес при котките и води до разстройване в държанието им.

Няма място за суматоха, в случай че котката е отишла на неуместно място до тоалетна. Почистете незабавно мястото и го напръскайте с препарат, който има миризма на цитруси. Старайте се да не местите постоянно тоалетната, котките не обичат измененията. Също по този начин преценете дали тоалетната е комфортна за животинката ви, или би трябвало да купите нова.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР