Има много видове мента, като ще е интересно да научите,

...
Има много видове мента, като ще е интересно да научите,
Коментари Харесай

Мента - защо е толкова полезна?

Има доста типове мента, като ще е забавно да научите, че даже и джодженът е тип мента. Тази мента обаче, която е най-популярна у нас точно поради лековитите си свойства, е известна с британското си название mentha или peppermint и е кръстоска сред водната мента и градинската мента. Сред всичките разновидности на ментата тя е приета като обособен подвид чак в края на 17-ти век.

В наши дни с изключение на да се заемете сами с развъждането на мента в двора си или като саксийно растение (тя ще излъчва прелестен мирис на прохлада там, където е засадена, само че и ще прогонва нежеланите насекоми), можете и непосредствено да си закупите чай от мента, дестилат от мента или мента на капсули. А ето по какъв начин да отгледате мента в саксия.

Важно е да знаете, че когато приемате перорално дестилат от мента, без значение дали е под формата на течност, капсули или на прахуляк, би трябвало да следвате прецизно упътването за потреблението ѝ от производителя ѝ, тъй като в тези разновидности тя е съсредоточена и при невъздържание с дозата може да бъде даже и токсична.

Защо ментата е толкоз потребна

 Чай от мента

Ако пиете постоянно чай от мента или просто дъвчете листата ѝ, ще съумеете да облекчите признаци като стомашни болки, отичане, газове, диария и запек. Употребата ѝ под формата на чай се предлага от от ден на ден педиатри за деца, страдащи от коремни болки, както и за дами за облекчение на коремните болки по време на месечния им цикъл.

Поради обстоятелството, че в ментата се съдържат съединения, способстващи отпущането на тъканите в стомашно-чревния тракт, тя придобива все по-голяма известност и като средство против гадене. Може да бъде употребена за облекчение на позивите за повръщане по време на дълъг път, при морска болест или пък при хора, провеждащи химиотерапия.

Неотдавна са извършени изследвания, които сочат, че маслото от мента би могло да попречва развиването на хранителни бактерии като салмонела, листерия и ешерихия коли. Освен това ментата има и антимикробно деяние, което способства освен за възстановяване на дъха в устата ви, само че и за поддържането на зъбите ви искрящо бели. Това е повода ментата да е необятно употребена съставна част в пастите за зъби и водите за поддържане на хигиена в устната празнина.

Ментолът, който е дейната съставна част в ментата, облекчава главоболието и мигрената. Можете да употребявате ментата за ароматерапия или да втриете няколко капки етерично масло от мента в слепоочията си, с цел да почувствате облекчение. Внимавайте единствено да не прекалявате с количеството масло и избягвайте зоната към очите, тъй като по време на сходна процедура ще усетите парене.

 Мента в саксия Снимка: Ajaydev Singh/Pixabay.com

Не на последно място, ментата е извънредно уместно средство за преодоляване на признаците на сезонните алергии. Заради съдържащата се в нея розмаринова киселина, тя може да овладее признаци като запушен нос, кихане, кашляне, зачервени и сърбящи очи.

Освен всички гореизброени изгоди от ментата тя още е превъзходен източник на сила, заради което можете да добавяте постоянно по няколко листа мента към обичания си чай. А лятно време не забравяйте да я добавяте и към ястията и обичаните салати, тъй като посредством потреблението им ще се почувствате по-свежи, витални и леки като перце!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР