Има много положителни неща, които видях по време на посещението

...
Има много положителни неща, които видях по време на посещението
Коментари Харесай

Патриарх Кирил: Видях много положителни неща при посещението си в България

Има доста позитивни неща, които видях по време на визитата ми в България, само че има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в формалната изразителност на представители на страната като наедно с Русия същата роля съвсем да са изиграли Полша, Литва, Финландия. Това сподели пред публицисти Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на летище " София " преди да отпътува от България след тридневното си посещаване у нас, отдадено на честванията за 140 години от Руско-турската война, съобщи Българска телеграфна агенция.

Когато попитах от кое място е тази странна история, разбрах, че армията на финландския полк е взела участие в Освободителната война, само че това беше полк на съветската войска, който беше във Финландия, изясни съветският патриарх. Също по този начин имаше и полкове от съветската войска в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, обвързвана с освобождението на България, сподели патриарх Кирил. Той съобщи, че историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Затова съветският патриарх предложи тази история на София да " изчезне " от политическия ход на България. По думите му никаква политическа уместност не може да оправдае лъжливата историческа интерпретация.

Най-светлата страница от визитата ми в България е обвързвана с Шипка - там не видяхме нито финландски флагове, нито полски, нито румънски знамена, сподели съветският патриарх. Видяхме единствено флага на Русия и флага на България и с какъв възторг българският народ одобри Московския и на цяла Русия Шипка, показа главата на Руската православна черква. " Не е допустимо да го преживееш без сълзи този национален екстаз, който отразява същинското отношение на българите към Русия, към Руската черква и към великата памет за жертвите на нашия народ, който е освободил България ", разяснява патриарх Кирил.

Дълбоко съм уверен, че целият отрицателен политически подтекст ще отмине, а полезностите, свързани с нашата обща история, с освободителната битка, която съветският народ с големи жертви понесе, с цел да стане България свободна, това вечно ще бъде непокътнато в паметта на нашите нации, изрази убеденост патриархът на Русия. " Дай Боже, политиците да го схванат допустимо най-бързо ", пожела той.

Попитан за коментар за днешната му среща с българския президент, патриарх Кирил отговори: " Добро усещане ми направи президентът, доста е образован, православен, човек, който обича родината си ". Струва ми се, че е отворен за разговор с Русия, сподели съветският патриарх и пожела: Дай Боже, такива политици да набират сили в България, тъй като външнополитическите и междудържавните връзки постоянно са персонифицирани и доста е значимо от страна на България да бъдат хората, с които в Русия на драго сърце биха общували и градили връзки.

Патриарх Кирил приказва и за особените връзки на Руската и Българската черква и благодари на патриарх Неофит за братската любов и за взаимното схващане. Двете ни църкви са единственият действителен нравствен исторически мост, който през днешния ден съединява нашите нации и е значимо този мост да се резервира, пожела съветският патриарх.

Той показа, че целият му живот е обвързван с България и напомни, че за първи път е пристигнал у нас през 1969 година, като млад йеромонах. Имах тук доста другари, сътрудници, с които работехме за двустранните връзки сред църквите ни. Особени, топли връзки имам с представители на епископата и на свещениците, с патриарх Неофит и считам, че те са доста значими за поддържането на двустранни църковни връзки сред нашите нации, акцентира патриарх Кирил. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР