Има много необичайни мистерии, които карат учените да си блъскат

...
Има много необичайни мистерии, които карат учените да си блъскат
Коментари Харесай

5 мистерии, за които учените нямат обяснение

Има доста необикновени мистерии, които карат учените да си блъскат главите в области, вариращи от метеорология до медицина. За няколко от тях споделя profit.bg:

1. Защо някои хора се разсънват от кома, говорейки непознат език

През април 2010 година тийнейджърка в Хърватия се разсъни от мистериозна 24-часова кома. Но тогава се случи необичайно нещо: 13-годишното момиче не можеше да приказва с родителите си на родния хърватски. Тя разбираше езика, само че можеше да дава отговор единствено на необяснимо равен немски, език, който преди малко бе почнала да учи в учебно заведение. Тя се нуждаеше от преводач, с цел да може да комуникира със фамилията си, а лекарите са зашеметени.

Случаят с тази мистериозна замяна на хърватско-германски език не е единственият образец за мозъчни промени, водещи до необясними езикови явления. През 2013 година австралиец се разсъни от кома след автомобилна злополука, говорейки съвършен мандарин. През 2016 година младеж от Атланта се разсъни от кома, говорейки свободно испански, само че имаше проблеми с говоренето на родния си британски.

Лекарите и учените не могат изцяло да обяснят тези събития. Ролята на езиковото развиване в мозъка е динамично поле, само че не е ясно по какъв начин може да засегне избрани хора толкоз фрапантно.

2. Какво е предизвикало Тунгуското събитие

На 30 юни 1908 година мощна детонация унищожава гора в Сибир покрай река Подкаменная Тунгуска. Огнено кълбо, за което се счита, че е било с широчина до 100 метра, изригва в небето, като поваля към 80 милиона дървета и убива стотици северни елени. Експлозията е толкоз мощна, че жителите на най-близкия град, който е на към 55 благи, усещат топлината на детонацията. Смята се, че детонацията, която става известна като Тунгуското събитие, е произвела към 185 пъти повече сила от атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

При събитие с подобен размер и активност се чака източникът да е явен. Но повече от 100 години по-късно учените към момента не знаят какво го е предизвикало. Най-често срещаното пояснение е астероид. В покрайнината обаче не е открит кратер от удар или доказателства за някакъв тип извънземен обект в покрайнината. Някои учени по-късно заключават, че това е комета, която е влезнала в нашата атмосфера.

Експедиция в региона от 1958 година открива някои обещаващи глобули, които сочат към метеоритен генезис. Това се допуска, че ще постави завършек на мистерията на Тунгуска, само че някои учени към момента не са убедени. Документ от 1973 година допуска, че Земята се е сблъскала с черна дупка, което е довело до солидната детонация, само че бързо е оспорено. По-нататъшните изследвания допускат, че случката в действителност е била някакъв тип метеорна детонация, само че дефинитивно умозаключение към момента не е открито, а теориите за произшествия на НЛО или нуклеарни детонации към момента съществуват.

3. Как се е образувал кратерът Патом

Тунгуското събитие не е единственото мистериозно нещо, което се е случило в Сибир. Има още едно необяснимо нещо, прикрито измежду дърветата в региона на Иркутск: кратерът Патом, прочут още като гнездо на огнения орел, е огромно скално образувание. Кратерът е с диаметър към 160 м и височина 40 метра, с пръстеновидна корона. Открит е през 1949 година от геолог на име Вадим Колпаков, само че евентуално е на към 350 години.

Регионът е дом на якутите, тюркска група, която населява региона от генерации. Според якутската легенда кратерът е зло място и даже елените не смеят да се приближат до него.

Учените в началото се пробват да обяснят кратерите като резултат от някакъв тип извънземно влияние. Някои обаче считат, че това може да е резултат от експлоадирането на природен газ през повърхността на земята. Има толкоз доста спекулации за образуването в геологичния свят, че през 2010 година се организира цяла конференция, отдадена на това, наречена Конференция за кратера Патом. Участниците в конференцията постигат консенсус: По тяхна оценка кратерът Патом не е резултат от никакъв астероид. Те допускат, че е било основано от някакъв тип геоложки развой, само че сега това пояснение към момента е единствено съмнение.

4. Как работи Плацебо резултатът

Когато учените желаят да проучат ново лекарство, те постоянно го тестват спрямо плацебо. Като най-малко, лекарството би трябвало да даде по-добри резултати по отношение на плацебо, с цел да се смята за дейно. Странно обаче, самите плацебо постоянно могат да провокират промени в изследваните субекти, макар че няма физиологичен механизъм, който да регистрира смяната. Истинското, измеримо влияние от това, което всъщност е " подправено " лекуване, е известно като плацебо резултат.

Идеята за плацебо резултат съществува най-малко от 18-ти век, само че учените не я схващат изцяло. Те знаят, че мозъкът може да прави комплицирани невробиологични реакции, единствено тъй като чака резултати, като освобождение на ендорфини или допамин, когато има вяра, че получава антидепресант. Но това не значи, че знае за какво го прави. Изследователи от Харвард учат негативните и позитивните резултати на плацебо резултата и го считат за холистично прекарване.

Няма обаче пояснение за какво плацебо резултатът не постоянно работи или за какво е по-ефективен при избрани хора или обстановки. Засега това е единствено една от многото неповторими и объркващи черти на мозъка.

5. Източникът на звука “Upsweep ”

В света на необясними феномени има цяла категория мистериозни звуци. Някои идват от космоса, други от отдалечени елементи на пустинята, а някои изключително злокобни от дълбините на океана. Един подобен тон е " upsweep ".

Upsweep съществува най-малко от 1991 година, когато Тихоокеанската лаборатория за морска околна среда стартира да записва SOSUS, която е била подводна руска система за наблюдаване с голям брой станции за слушане по целия свят. Звукът „ се състои от дълга серия от теснолентови извиващи се звуци с дълготрайност няколко секунди всеки “, оповестяват от лабораторията. 

Източникът на звука е към половината път сред Австралия и Южна Америка. Любопитното е, че звукът на повишаване се трансформира със сезоните. Най-силно е напролет и есента, само че учените не знаят за какво. Водещата доктрина зад този тайнствен тон? Вулканична активност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР