Има много натурални храни, дадени ни от природата, с доказан

...
Има много натурални храни, дадени ни от природата, с доказан
Коментари Харесай

Червените боровинки са мощен антиоксидант

Има доста натурални храни, дадени ни от природата, с потвърден благоприятен резултат. Една от тях са алените боровинки.

Червената боровинка е вечнозелен дребен полухраст, с червени плодчета. Освен тях, за лечебни цели се събират и листата на растението. Храстът може да бъде открит по каменливи поляни и в иглолистни гори.

Червените плодчета на боровинката са извънредно потребни за здравето. Те са богати на по този начин значимите за индивида омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини, микроелементи, минерали, дъбилни субстанции, флавоноиди и още доста други.

Наличието на дъбилни субстанции от катехинов вид в растението се понасят по-добре от тези в други плодове. Дъбилните субстанции са едни от най-силните антиоксиданти. Те са 40-60 пъти по-ефективни от токоферолът, най-често срещаната форма на витамин Е. Така, интензивността на витамин А в алените боровинки дейно обезврежда действието на свободните радикали, способстващи за зараждането на редица заболявания, в това число рак.

Повече от 20 милиона в Европа употребяват алената боровинка точно като антиоксидант. В Съединени американски щати пък алените плодчета са измежду най-консумираните храни, заради своя потенциал за неутрализиране на кислородните радикали от 9.600 единици за 100 година Те имат и антисептични свойства.

 Ползи от Червени Боровинки

При алените боровинки усещане вършат и извънредно високите количества желязо, в комбиниране с ниския гликемичен показател.

Различните антоцианини, проантоцианидини, танини и фитохимикалите пеонидин и кверцетин в алената боровинка редуцират риска от рак. Това става, като инхибират метаболизма на раковите кафези вътрешно. Освен това е открито, че имат и забележителна позитивна роля при заболяването на Алцхаймер и други невро-дегенеративни промени, свързани със стареенето.

Листата на алената боровинка също се употребяват за лекуване. Най-често се ползват при инфектиране и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и противовъзпалително средство. Танините защищават от инфекции на уринарния тракт, защото работят защитно против бактериите.

Приемът на пресни червени боровинки намалява холестерола и контролира липидно равнище в кръвта. По този метод работи удобно на сърцето и кръвното налягане. Сокът от червени боровинки пък съдържа високомолекулния химичен съставен елемент, кадърен да сведе до най-малко рискът от формиране на зъбни плаки и кариеси.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР