Има много митове относно действието на определени хранителни добавки върху

...
Има много митове относно действието на определени хранителни добавки върху
Коментари Харесай

Кои хранителни добавки са наистина полезни за сърцето?

Има доста легенди по отношение на действието на избрани хранителни добавки върху сърдечно-съдовата система. В тази публикация ще разберете кои от тях са в действителност потребни и кои не.

Някои добавки са доста по-ефективни от други, когато става въпрос за потребно влияние върху сърдечно-съдовата система. Това открива нов мета-анализ, неотдавна оповестен в „ Journal of the American College of Cardiology ”.

Анализът употребява дании от 884 изследвания и над 883 000 пациенти. Изследователите от “Brown University ” систематично са прегледали всички съществуващи доказателства за т.нар микронутриенти, които се одобряват под формата на хранителни добавки. Те са разпознали кои от тях реалано намаляват риска от сърдечно-съдови проблеми, инфаркт или инсулт и кои от тях не оферират никакви изгоди в тази посока или даже имат неподходящ резултат.

„ Този разбор съставлява първата изчерпателна и основана напълно на доказателства извадка, която дефинира измеримо евентуалните резултати на питателните добавки върху сърдечното здраве ”, споделя основният откривател Симин Лиу, професор по епидемиология в “Brown University ”.

„ Нашето изследване акцентира смисъла и значимостта на разнообразните микроелементи и равновесието сред плюсовете и минусите за здравето от добавките ”, добавя още професорът.


Следните добавки са потвърдено потребни за сърдечно-съдовата система:

Проучванията, включени в разбора откриват най-убедителни доказателства за изгодите за сърцето от:

  • Омега-3 мастни киселини (рибено масло) – изгодите му са неведнъж доказани и е известно, че понижава общата смъртност от сърдечно-съдови болести.
  • Фолиева киселина – има доказателства, че понижава риска от инсулт.
  • Коензим Q10, прочут още като CoQ10 – укрепва сърдечната функционалност и понижава риска от инфаркт.

Други субстанции, които потвърдено понижават риска от сърдечни болести и благоприятстват работата на сърцето, включват: омега-6 мастни киселини, магнезий, L-аргинин, цинк, L-цитрулин, витамин D, алфа-липоева киселина, куркумин, мелатонин, генистеин, катехин, кверцетин и флаванол.

Добавки, които нямат резултат върху сърцето или са нездравословни:

Анализът на данните демонстрира, че някои добавки, които са считани за потребни за сърцето, в действителност нямат отражение върху функционалността на значимия орган. Такива са витамин C, селен и витамин E. Те не оказват никакъв резултат върху дълготрайното сърдечно здраве.

Авторите на проучването също по този начин откриват, че добавките с бета-каротин са нездравословни за сърцето и общото здравословно положение. Те приканват за огромни и висококачествени изследвания за определяне на дълготрайните резултати от някои микроелементи, които се възприемат за здравословни.

А потребни ли са за сърдечното здраве антиоксидантите?

Общоприето е, че добавките, съдържащи антиоксиданти са потребни за сърцето, тъй като тези субстанции понижават т.нар „ оксидативен стрес ”, който е фактор за доста от болесттите, свързани с този орган.

Американската асоциация на кардиолозите предлага диети, включващи храни, които са богати на антиоксиданти. Средиземноморската диета е най-известният образец за подобен модел на хранене.

Но веществата в добавките не са същите като тези, които се съдържат в храните. Проучванията сочат, че резултатите от антиоксидантите, признати посредством добавки, са много спорни.

Ако смятате да приемате добавки, се консултирайте се лекаря си

Не е неприятна концепция да поговорите с лекаря си, преди да започнете банкет на хранителни добавки. Също по този начин е добре да знаете, че има разлики в качеството на другите марки добавки, тъй че е значимо да четете наличието им, когато пазарувате.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://pixabay.com/

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР