Има много ефективно оръжие срещу войната в Украйна. Който купува

...
Има много ефективно оръжие срещу войната в Украйна. Който купува
Коментари Харесай

Ахилесовата пета на Путин. И оръжието на Запада.


Има доста дейно оръжие против войната в Украйна. Който купува сила от Русия, финансира кървавата война на Путин, като налива по един милиард $ на ден. Отказът от съветска сила е сложен, само че не и неосъществим.

За пръв път, откакто стартира войната в Украйна, за Германия по тръбопровода „ Северен поток 1 “. Руският вицепремиер Александър Новак сподели, че откакто против Русия били отправени толкоз напълно голословни обвинявания, а Германия е замразила „ Северен поток 2 “, неговата страна имала право да отговори с огледални ограничения. Според Новак сега Европа използва 500 милиарда кубически метра газ годишно, а Русия обезпечава 40% от това количество.

" Катастрофални последствия "

През „ Северен поток 1 “ минават 60 милиарда кубика газ годишно. Вицепремиерът заплаши още, че в случай че на Русия бъдат наложени забрани да продава нефтопродукти, цената на петрола ще скочи и може да доближи до 300 $ за барел. И като снабдител на нефт Русия е основният търговски сътрудник на Европа, където годишно идват 500 милиона тона съветски петрол – 30% от потреблението на Стария континент. „ Напълно явно е, че отводът от съветски нефт ще докара до пагубни последствия на международните пазари “, предизвести още Новак.
Редакцията предлага
Най-големият консуматор на съветски газ и на съветски нефт в Европа е Германия. Тъкмо заради това канцлерът Олаф Шолц към този момент се въздържа да поддържа предложенията за налагане на ембарго върху съветски енергоносители. Теоретически Европа може да се оправи и без съветски газ, тъй като разполага с задоволително потенциали за доставка на полутечен газ. Не е ясно обаче дали, както и страните, които са основни за преносната мрежа, като Алжир и Норвегия ще съумеят в действителност да задоволят търсенето, считат експертите от Института на немската стопанска система.

Да не приказваме, че в множеството страни от Европейски Съюз (включително и в България) липсват терминали, които могат да поемат полутечен газ. В кратковременен проект страните от Евросъюза не могат напълно да компенсират доставките от Русия, в случай че те бъдат спрени по една или друга причина, само че посредством бързото създаване на терминали за полутечен газ тази взаимозависимост може скоро да се преодолее. Още повече, че тези терминали могат да се употребяват и за „ горивото на бъдещето “ – водорода, настояват специалистите от немския институт.

България е прекомерно мощно подвластна

И България евентуално няма да поддържа ембаргото върху съветския газ и нефт, в случай че бъде импортирано такова предложение. Каза го българският министър-председател Кирил Петков в изявление за организация Ройтерс. ". Напълно поддържаме украинския народ, подкрепихме първия пакет от наказания, даже сме отворени и за други наказания, единствено тези две наказания би било доста мъчно за нас да приемем като стопанска система и като страна ", сподели министър-председателят. Петков добави, че сега България води договаряния за доставка на по-големи количества газ от Азербайджан и изследва опциите за доставки през гръцки пристанища.

Осведомителните организации напомнят, че Съединени американски щати са подготвени независимо да наложат ембарго върху съветските енергоносители, без да изчакват отговора на съдружниците си от Европейски Съюз. В поддръжка на такива твърди ограничения се изричат даже наблюдаващи в Германия, а тя е изключително мощно подвластна от съветския енергиен импорт.

В своя коментар по тематиката Мартин Ганзлмайер от обществено-правната медия ARD апропо написа: „ Длъжни сме поредно да се откажем от природен газ, въглища и нефт от Русия – и то колкото е допустимо по-бързо. В противоположен случай във военната каса на Путин ще продължат да се вливат по един милиард евро дневно. Казано в прав текст: когато купуваме сила от Русия, ние финансираме кървавата война на Путин против Украйна. (…) Имаме потребност от много повече полутечен газ, вероятно би трябвало да удължим периода на употреба на АЕЦ и на каменовъглените мини. А и да ограничим потреблението на сила.

Ще са нужни жертви

(…) Енергийните и стопанските специалисти споделят, че това е допустимо, само че ще коства на компаниите и на жителите скъпо, вероятно даже доста скъпо. Политиката незабавно би трябвало да приготви жителите, че отбраната на свободата желае жертви. Днес се пази свободата на Украйна. Ние също би трябвало да дадем своя принос. Възможно е напълно да се откажем от съветска сила, стига западните страни с общи старания да запретнат ръкави. Само в случай че бойкотираме съветската сила, ние ще раним Путин в неговата Ахилесова пета. “
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР