Има логика да се заложи на втория мандат, защото не

...
Има логика да се заложи на втория мандат, защото не
Коментари Харесай

Радан Кънев: Разговор за 6-месечно правителство е опасна мимикрия и лъжа към гражданите

" Има логичност да се заложи на втория мандат, тъй като не виждаме сега президентът Румен Радев да играе градивна роля. Дори виждаме, че във връзка с позиционирането на войната в Украйна, във връзка с основно решение - като това за еврозоната, президентът е избрал да съставлява едно много лимитирано малцинство от българските жители. Т.е. излиза от конституционната си роля. Това мнение изложи пред БНР Радан Кънев, евродепутат от " Демократична България " /ЕНП, и посочи, че водачът на ГЕРБ, Бойко Борисов, вижда втори късмет в отиването на третия мандат в партията на Стефан Янев.

Според него рискът за четвърти път Радев да даде третия мандат на Българска социалистическа партия не е дребен, а мандат в Българска социалистическа партия значи съвсем несъмнено нови избори. Българска социалистическа партия не би трябвало да бъде фактор в идващото ръководство на България на никаква цена. Така че да се разчита на Румен Радев да играе градивна роля с третия мандат, е най-малкото пресилено сега. По всичко проличава, че неговите проекти са да ръководи най-малко до март месец, а може би и по-нататък. Здравата политическа логичност е да се търси решение с втория мандат. Ако е несполучлив, това не значи да се откажем, а да се водят договаряния, тъй че третият мандат да бъде връчен на политическа мощ, която може да го осъществя ", аргументира позицията си евродепутатът.

По думите на Кънев малко неща са по-опасни от т. нар държавно управление за зимата или за 6 месеца, тъй като за подобен интервал от време сериозна политика и сериозна законодателна активност не могат да се прокарат:

" Създаването на такова държавно управление ще е удължена предизборна акция, в която взаимните старания за торпилиране на държавното управление ще бъдат употребявани като мотив в идните избори. Разговорът за 6-месечно държавно управление е рискова мимикрия на конструктивност и казано напряко - неистина към жителите ".

Кънев акцентира, че няма по какъв начин предварителни избори през зимата да са положителен сюжет, а има доста опасности да стане по-зле.

" Нямаме кой знае каква демократична традиция, с цел да си позволим да се подиграваме с нея ", безапелационен беше евродепутатът от Европейската национална партия.

В предаването " Неделя 150 " Радан Кънев изрече догадка, че кабинет с втория мандат на " Продължаваме промяната " или с трети мандат на " Демократична България ", с ясна реформаторска стратегия и с открита формула за поддръжка от ГЕРБ може да бъде извънредно сполучлив:

" Ако не бъде свален на третия или шестия месец, преди да е съумял да осъществя политика. Такъв кабинет може да консолидира външнополитическа позиция на България, позицията в Европейски Съюз и в НАТО - по метод, който не е постиган от десетилетия насам. Това е извънредно значимо и за националната ни сигурност, и за икономическия разцвет, и за ролята ни в Европейски Съюз, която до момента постоянно е била плаха и пасивна. Такова държавно управление би могло да осъществя интелигентна финансово-икономическа политика, да задържи тренда на изпреварващ, по отношение на еврозоната, стопански напредък, да подкрепи българската промишленост, индустрия да осъществят големия си, явно, капацитет във време на прекратени вериги на доставки ".

Кънев сподели, че към момента няма противоположна връзка по писмото на българските евродепутати до управляващите в Нидерландия, в което те настояха България да бъде призната в Шенген.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР