Има ли връзка между атентата срещу Гешев и разкрития заговор

...
Има ли връзка между атентата срещу Гешев и разкрития заговор
Коментари Харесай

От Белград или от ЮАР е поръчан атентатът срещу Гешев? Заговорът

Има ли връзка сред атентата против Гешев и разкрития скрит план против прокуратурата? Това е въпросът, който всички си задават, откакто през днешния ден гърмеж избухна пред кортежа на основния прокурор. За благополучие потърпевши нямаше.

-->

Опитът за атентат стана на пътя София – Самоков, покрай Железница.



Нови детайлности за незаконната група, която провежда скрит план против прокуратурата, изнесе на 7 април държавното обвиняване. То разгласява диалози на арестувания Дилиян Георгиев с банкера дезертьор Цветан Василев, който се укрива в Булград и Калин Едрев. Пусна и наличието на няколко диалога на предприемача Красимир Каменов-Къро, за който пък се счита, че се укрива в ЮАР.



Престъпната група с няколко участници, измежду които е Красимир Каменов-Къро, се проверява за 5 убийства, заяви прокуратурата.

Разкритията й започнаха с брифинг на 16 март, когато бяха огласени първите записи на диалози. След това магистрат е получил нова опасност. Тогава беше изнесена информация за тайфа, която се занимава с пране на пари и данъчни закононарушения. Обвиняемите към този момент са двама. Арестуван бе Дилиян Георгиев, а Тони Иванов съумя да избяга в Испания, само че неотдавна е арестуван по искане на прокуратурата у нас.

Тогава стана ясно, че разследваните и други организират срещи и диалози за акция в Съединени американски щати и Европа за дискредитиране на институциите у нас и за премахване на висши магистрати и полицейски чиновници.

Бяха показани листове с печатен и ръкописен текст, един от които съдържа следното:

" ВТБ “ - съветската външно-търговска банка, включена в санкционни описи на Европейски Съюз и САЩ;

„ Цецо от Белград “ - Укриващият се в Сърбия Цветан Василев, обвиняем за управление на проведена незаконна група и длъжностно заграбване на 2,7 милиарда лева от КТБ, довело до банкрута на банката.

Иззет е и лист с название „ Вредители за уволняване “, съдържащ лист с имената и настоящите длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на профилираното правораздаване. 

Беше показано и наличието на два броя флашпамети, съдържащи звукови файлове на диалози сред Дилиян Георгиев, който е арестуван, оповестеният за търсене Красимир Каменов-Къро, обвинен за подбуждане на убийството на някогашния служител на реда Любомир Иванов, Овидиу Семенеску, също разгласен за интернационално търсене по следствие за присъединяване в тайфа за изнудване и „ Митко BIRD “, евентуално журналистът Димитър Стоянов. По досъдебното произвеждане в качеството му на обвинен е притеглен и Тони Иванов, който е в чужбина, само че е задържан.

От това следствие са отделени материали, като са формирани други 3.

Първото е за това, че в интервала от 2020 година до 24 март 2023 година на територията на България е работила проведена незаконна група за търговия с въздействие - премахване на магистрати и висши полицейски чиновници, които пречат на незаконната група. по случая работи ДАНС. Агентите търсят банковите сметки на всички завесени в чужбина.

На Дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи и Дирекция „ Инспекторат “ е предоставено осъществяване на инспекция за това какви дейности са предприемани по отношение на висши полицейски чиновници, с оглед наличната информация за опити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за осъществявани заплащания на чиновници на Министерство на вътрешните работи, съпричастни към незаконната активност. Това е във връзка информацията от диалозите, че се събират пари, с цел да бъде отхвърлен от поста си Михаил Наумов, който е началник на отдела за тежки закононарушения в националната полиция.

В хода на следствието е отправена нова опасност към магистрат, който работи по случая. Уведомена е Главна дирекция „ Охрана “ при Министерство на правораздаването. На Главна дирекция „ Национална полиция “ е предоставено установяването на лицата, отправили опасността.

Друго досъдебно произвеждане е отделено за проведена незаконна група за осъществяване на убийства. Отделянето е във връзка със събрани доказателства за активността на незаконната група, като с ГДНП-МВР се организират взаимни дейности по следствието за установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за ликвидиране, осъществени в дълъг интервал от време. 

Третото следствие е за данъчно закононарушение, осъществено в интервала от 2017 година до 31 октомври 2022 година, при което е избегнато установяването и заплащането на данъчни отговорности в огромни размери. Предмет на следствие е активността на търговски сдружения, стопанисващи борса „ Слатина “ в София, които са на Къро. В хода на следствието в края на 2022 година са осъществени претърсвания и изземвания, при които са конфискувани голям брой документи.

По наказателните производства прокуратурата е упълномощила обособени дейности и на КПКОНПИ и Национална агенция за приходите.

Назначена и направена е техническа експертиза на телефон, употребен от обвинения Дилиян Георгиев. В него има връзка през мобилни приложения на обвинения с подсъдимия Цветан Василев, както и с Димитър Стоянов, Калин Едрев и други.

Общият размер на съдържащата се информация е в размер от 24 GB. Софийска градска прокуратура даде част от откритата връзка сред посочените лица, кореспондираща със събраните доказателства за сговор на проведената незаконна група, за дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски чиновници.

По досъдебното произвеждане за  търговия с въздействие има и доста звукови файлове на диалози на забърканите. Три от тях са телефонни диалози на Къро със очевидец по делото, който е бил най-довереното му лице у нас. В записите се приказва за разнообразни обстоятелства, свързани с незаконна активност и се загатват следните имена, абревиатури и други: " Цецо Василев ", " Овидиу ", " Бобока ", " Митко Бърд ", " Дилиян ", " Боян ".

От прокуратурата разгласиха на 7 април и следващи чатове сред разследваните участници в незаконната група, както и още един от диалозите на Къро със очевидец по следствието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР