Има ли легионерска болест в България? На този въпрос отговаря

...
Има ли легионерска болест в България? На този въпрос отговаря
Коментари Харесай

Експерт обясни има ли легионерска болест у нас

Има ли легионерска болест в България? На този въпрос дава отговор проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни заболявания.
Легионелозата е остра бактериална зараза, която се среща в целия свят. Причинителите са от жанр легионела. Тяхна нормална среда са естествените и изкуствените водоеми и оборудванията за водоподаване.
Характерно за тази зараза е, че се предава не от човек на човек, а единствено при поемане на воден аерозол или в по-редки случаи при поемане на вода с легионели.
Болестта има две форми с друго клинично протичане и с друга епидемиологична характерност. По-масова е понтиак треската - лека зараза на горните дихателни пътища, която минава без лекуване за 2-5 дни.
Другата форма е легионерската болест. Тя е тежка атипична пневмония, засягаща най-често хора с нарушена имунната система. Описани са епидемиологични гърмежи, при които до 50% от заболелите са умрели.
Легионерската болест стартира с неразположение, липса на вкус, главоболие и мускулни болки. Следва тресчица и повдигане на температура 39-40,5 градуса, суха кашлица, болки в корема, от време на време диария и рентгенологични данни за пневмония. Практиката демонстрира, че по-висок риск има при хора над 50 година, по-често мъже, пушачи, хора с присадени органи, при съществуване на хронични белодробни и бъбречни заболявания, диабет, рак, както и след дълго лекуване с кортикостероиди.
Легионелозата не е нова болест; причинителят й е изолиран през 1943 година, а първото изложение на зараза е от 1957 година Но едвам гърмежът през 1976 година, засегнал над 200 души на среща на ветерани от Американския легион в един хотел във Филаделфия, става причина за задълбочено изследване на инфекцията.
Начините за предаване на причинителите на заболяването обуславят повсеместното й разпространяване и България не прави изключение.
Единственият метод за ограничение на легионелозите е вярната поддръжка на водоснабдителните и климатичните съоръжения и постоянната профилактика на всички водни уреди. Важно е водата да се обработва редовно - механично разчистване, хлориране, загряване (над 50 градуса).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР