Има индикации за замърсяване на водата около заседналия кораб Vera

...
Има индикации за замърсяване на водата около заседналия кораб Vera
Коментари Харесай

Започна операция по разтоварването на заседналия кораб край Камен бряг

Има индикации за замърсяване на водата към заседналия транспортен съд Vera SU край Камен бряг, оповестяват от Министерството на околната среда и водите.
Междувременно стартира интервенцията по извеждането на плавателния съд, който заседна преди седмица край Камен бряг. Очаква се довечера да стартира неговото разтоварване, осведомят от bTV.
На място към този момент има преносим плаващ кран, който сега се укрепва, а малко преди смрачаване дойде различен транспортен съд, на който да бъде трансфериран товара от азотен тор от заседналия кораб. Товарът ще бъде превозен до Варна.

Освен крана е докарана и пакетираща машина, защото товарът на кораба е в насипно положение. Според специалисти тя може да пакетира до 1 звук на минута, което ще форсира разтоварването.

Целта не разтоварването е да се освободи носа на кораба и да бъде изработен опит той да бъде изтеглен.

От министерството на околната среда регистрират, че има данни за замърсяване на водите. Според учените от Института по океанология попадането на товара в морето с времето би могло да окаже напън върху екосистемата.
" Развитие на фитопланктон. След това вероятно цъфтежите ще доведат до разложение на органичната маса, която пък ще усвои кислорода ", изяснява Огняна Христова, химик в Института по океанология.

" Резултатите може да са много отрицателни за дънните организми ", добавя Нина Джембекова от Института по океанология.

Хората в региона наблюдават с интерес интервенцията, тъй като се опасяват за поминъка си.

Според морската администрация този вторник до обяд ще стане ясно по кое време корабът ще бъде изведен. Държавата ще си търси парите за цялата тази интервенция от притежателя на кораба.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР