Има хора, които целият народ може да обича за малко.

...
Има хора, които целият народ може да обича за малко.
Коментари Харесай

Стефан Данаилов и Гунди се борят за една роля в киното

Има хора, които целият народ може да обича за малко. Други - част от народа обича вечно. Но няма подобен, който всички да обичат безспир. Перифразираме тази антична мъдрост, тъй като тези дни тя приляга на един юбиляр, уважаван с тържествата, непознати от времето на Тодор Живков. На младини Стефан Данаилов желал да е от първите - обичан от всички. Дори до момента в който наперено вървял по „ Раковски “, прегърнал най-красивата софиянка Мария, си мислел, че го е постигнал. Чул обаче по какъв начин зад тила му някой да подмята: „ Този пък за какъв се счита ”, станало му погрешно, само че и се примирил с обстоятелството, че такова разбиране всеобщ любим няма. И въпреки всичко. За 75 години под слънцето Стефан Данаилов си остава една от безспорните фигури, родени на българска земя. Дори тези, които поради политиката и цвета даже не ядат лютеница, потискат негативизма си стане ли дума за Професора. А той, като един същински лъв през зимата, се пробва да загърби заболяванията, проблемите със зрението, краката, тъгата, самотата и даже и да не препуска в галоп, да остане стъпил на стремето и към момента качен на коня. Да кажем, че Стефан Данаилов се е пръкнал под щастлива звезда, ще бъде доста, доста неопределено. Той е роден непосредствено в скута на Господа. А той преди да го пусне да си троши главата, не просто го потупал по рамото, а напряко го е целунал по челото. На 12 години Владимир Янчев го избрал за „ Следите остават “. Според какичката му обаче, актрисата Росица Данаилова, това станало не без нейната решаваща роля. Тя отишла при режисьора и му споделила, че има талантлив брат, който единствен може да изиграе основната роля във кино лентата му. Така и станало. После може би към този момент без посредничество се появил в още един-два кино лентата, само че това ни минимум не понижило мерака му да стане моряк. Желанието на към този момент починалата му майка пък било да бъде оперен артист или гинеколог, а на татко му – полковник, учител по политически науки, правист или историк. В общи линии спектърът на бъдещите му специалности бил значителен, за разлика от желанието му да учи. Все отново се ориентирал към историята и правото.



Тръгнал на съответните уроци за подготовка. Какво са го учили там не е ясно, само че на кандидатстудентския изпит написал нещо, за което оценката 2,25 е най-малкото наказване. А точно, че Ботев е по-велик от Ленин и даже от Карл Маркс. Месец преди този момент обаче неговият шурей, брачен партньор на сестра му и популярен артист Иван Кондов му подхвърлил концепцията да кандидидатства във ВИТИЗ. Попаднал в класа на професор Стефан Сърчаджиев, а след неговата гибел траял при Методи Андонов. Казва, че се учил добре, макар че съгласно свидетелствата на тогавашния ректор Васил Колевски, бил застрашен от изключване, поради многото си отсъствия. Но какво да се прави, киното към този момент го е било разкрило. Ролята на Иван Загубански от „ Последният пощальон “ му отворила вратата, след която следвали стълбите нагоре. По този мотив неговият състудент, сътрудник и другар от детинство Добромир Манев споделя: „ Ако я бяха дали на мен, аз щях да съм майор Деянов”.
И ето, че стигнахме до този неоспорим супермен на родното социалистическо кино. Той трасира целия живот на Стефан Данаилов от мига, в който първите фрагменти на компания „ На всеки километър “ блестнаха на телевизионните екрани, та до през днешния ден. Е, няма да стигнем до такава степен, да твърдим, че тъкмо въпросният Деянов - с партизанско име Сергей, го е направил народен представител и министър. Известно е, че това сториха Георги Първанов и Сергей Станишев, само че майорът позитивно им е и оказал помощ. Самият Тодор Живков наричал Данаилов м-р Деянов и го черпел с коняче.

Доверим ли се на киноразказа, ще стигнем до извода, че в случай че Сергей не беше кино воин, а действителен участник в антифашистката битка, не е било належащо Червената войска да идва и ни освобождава. Той самичък щеше да свърши тази работа. Така щяхме и да си спестим абсурда със спасяването на евреите и говорителката на съветското външно министерство, за която експерти по тематиката настояват, че нямала цици.



Но не стана по този начин. Майор Деянов стартира своята борба с хитлеристите към седемнадесет години откакто те към този момент бяха разгромени. На негова страна бе елитът на българското кино: Григор Вачков, Любомир Кабакчиев, Георги Георгиев-Гец, а против него на първа линия Георги Черкелов. В интерес на истината, когато получил поканата за тази роля, Данаилов много се колебал. По същото време за Рафе Клинче в „ Иконостасът “ го желаели огромните майстори Христо Христов и Тодор Динов. Господ и този път му подсказал правилния ход, тъй като дни след излизането си „ Километрите “ се трансформирали във феномен освен в България. Заради тях Стефан Данаилов бил разгласен за най-популярния артист на Чехословакия за 1976 година. Да не приказваме какво ставало във Виетнам. По него време програмата на малкия екран била шест часа на денонощие. Сериалът е предаван пет пъти. Освен това един път в месеца някое от кината прожектирал 2-3 серии. Пет пъти Данаилов е канен във Виетнам. Два от тях на най-високо равнище - космонавт, само че поради страха си от летенето със аероплан не отива.

При срещите със феновете у нас, които се трансформират в манифестации, всички деца се натрупат към Сергей и Митко Бомбата /Григор Вачков/. Само един път едно момченце отишло при Черкелов и му споделило: „ Аз съм от теб”. Това се изтълкувало доста неприятно, тъй като въпреки всичко артистът играел суперполицая Гешев.

Ето какво още разказваше Стефан Данаилов за това време в изявление, взето през 1994 година: „ Километрите “ към този момент се излъчваха. Услушвах се по улиците и все чаках някой да каже: „ Ама това не е ли това момче?”. В „ Руския клуб “ минавах около масите да видя дали някой няма да ме познае. Спирах на светлото, с цел да ме видят по-добре и...нищо. Само сервитьорките се интересуваха от мен, само че не като актьор, а като клиент.

Тече към този момент десетата серия и във влака за Бургас виждам, че всички ме гледат и повтарят името ми. През целия път аз се разхождах от първия до последния вагон и назад и се перчех. Може да се кажа, че изминах дистанцията пеш”.

След „ Километрите” идват още доста филми, с цел да станат общо осемдесет. За ролята на Пантера от кино лентата „ Черните ангели “ с изключение на на него пробни фотоси вършат и на самия Георги Аспарухов. В последния миг обаче Гунди се отхвърля. Мария умира, откакто той оздравява Стефан Данаилов е студент първи курс, когато се дами за много по-голямата от него някогашна брачна половинка на режисьора Вили Цанков Мария. Тя е майка на наследник Росен, учи история и е елитна манекенка и хубавица. Снимките й са на кориците на най-престижните фешън списания в страната.
Малко не доближава на двамата да навършат петдесет години взаимен живот. Мария си отиде незабавно след като Стефан се пребори с тежкия рак. Това го унищожи.
Походвах си, споделя родният Ален Делон за прегрешенията си на млади години. Той постоянно е признавал изневерите и това брачната половинка му посрещала с горчиво безмълвие. Без кавги.
Две години след раждането на Владимир, сина на Стефан Данаилов от актрисата Ирен Кривошиева, Мария научава. Какво й коства това, единствено тя си знае. Стефан Данаилов признава, че огромната му неточност, която е позволил, е, че не е уведомил законната си брачна половинка, че дава своето име на шестнадесетгодишния си наследник. Участието на Ирен и Владо в едно телевизионно риалити мощно разстройва семейство Данаилови. Днес нещата са други, само че Мария към този момент я няма.

Исак ГОЗЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР