Има голяма опасност ВМЗ-Сопот да спре производствената си дейност след

...
Има голяма опасност ВМЗ-Сопот да спре производствената си дейност след
Коментари Харесай

Министър Стоянов бие аларма: Има сериозна опасност ВМЗ-Сопот да спре производство!

Има огромна заплаха ВМЗ-Сопот да спре индустриалната си активност след няколко месеца, защото не разполага с нужните материали. За това предизвести министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Предишното управление на завода е отказвало да поръчва материали на доста от доставчиците, с които работи, а те в този момент имат огромно усложнение с доставките. По принцип ВМЗ поддържа ресурси за няколко месеца напред, само че защото 3 месеца не са правени поръчки, е допустимо то да остане без материали, изясни Стоянов.

Главен проблем на ВМЗ-Сопот е доставката на първични материали за произвеждане на краен артикул и осъществяването на към този момент подписаните контракти, обявиха и от Държавната консолидационна компания, която редом даде конференция по тематиката.

По думите на управлението суровината, която е нужна, все още би трябвало да се изкупува на повишени цени, тъй като конкуренцията ги е изпреварила. Освен това потенциалът на предприятието бил напълнен до 2024 година

В същото време предходното управление на ВМЗ също даде брифинг, на който някогашния началник на „ ВМЗ “ ЕАД Иван Иванов съобщи, че истината за ВМЗ била напълно друга от тази, която министърът на стопанската система Никола Стоянов и шефът на ДКК представяли. По думите на Иванов те не познавали нито служащите, нито завода, нито производството, а изпълнявали политическа поръчка.

Димитров изрично съобщи, че обвиняванията от страна на предното управление би трябвало да бъдат подкрепени с някакви обстоятелства, както и че ДКК постоянно държат на обективността при поднасяне на информация, като слагат акцент върху събитията и доказателствата, които имат, а не върху изказвания без някакво покритие.

Друг проблем на предприятието са строително-монтажните работи в обектите. При избирането им възложителят не е сложил каквито и да е механически условия към огромна част от оборудването, липсвали и механизми за надзор на качеството на осъществяването, изясни Димитров. Освен това рамковите контракти и цената на анексите променяла сумата, която е платена в задатък. Така вместо 50% са платени 60%, имало и разминавания с повече от 30% в пазарните равнища на предоставеното. ДКК правели разбор, само че все още нямали цялостна информация от 2022 година за това какво е правено и по какво се работило, само че годишната облага на ВМЗ-Сопот била сред 180-200 млн. лева

Акцент по време на конференцията беше и наемането на къща за 4500 лева на месец от някогашния началник на ВМЗ-Сопот Иван Иванов. По думите на Димитров в контракта за наем като ползвател на къщата било комерсиалното сдружение, а на никое място не участвала информация, че в мястото се помещавали чиновници на ВМЗ, както изясни Иванов. Членовете от Съвета на шефовете имат контракти за ръководство и надзор, в които били посочени правата, отговорностите и привилегиите им, само че в последните не било вписано използването на сходни къщи, добави още шефът на ДКК. Той уточни още, че и някогашните членове на Съвета на шефовете са употребили персоналните си коли и не е имало сходен тип привилегии. Зангочев добави, че Иванов е имал не един, а двама водачи.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР