Има голяма опасност да загубим пари по Плана за възстановяване,

...
Има голяма опасност да загубим пари по Плана за възстановяване,
Коментари Харесай

Елван Гюркаш: Собствени бюджети и повече права за кметовете

Има огромна заплаха да загубим пари по Плана за възобновяване, виновността е и на служебното държавно управление Подкрепям децентрализацията на общините. Тя е добра, до момента в който има надзор. Иначе става феодализация Движение за права и свободи ще продължи да упорства майчинството да се признава за автентичен застрахователен стаж  В Свещената планина другите сме дружно Бранд Родопи е късмет за туризма, ще го промотираме в Народното събрание Ще бъда горда, когато превърнем Родопите във визитна картичка на България, споделя националният представител от Движение за права и свободи Елван Гюркаш в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

 
-->
- Г-жо Гюркаш, Народното събрание се събра изключително, с цел да одобри ремонти в Закона за отбрана от домашно принуждение и в Наказателния кодекс, с които да отговори на публичните упования за по-голяма суровост на наказванията към домашните насилници. Достатъчни ли са промените, с цел да се спре това уродливо събитие? 

- Познавам дами, които с години не могат да видят децата си, тъй като мъжете им не им разрешават. Познавам дами, които са били под душевен тормоз месеци наред. Познавам дами, които са обиждани, унижавани, насилвани, рязани, остригвани. Стига толкоз! Всяка жена може да попадне в такава обстановка и всяка жена би трябвало да усеща поддръжката на закона и на страната, и то навременната поддръжка. Затова поддържам тези промени, като съгласно мен не са задоволителни, защото не обгръщат в цялост вероятните обстановки на домашно принуждение, освен физическото, само че главно психическото. Но са добра стъпка в вярната посока. 

- Тежките случаи на принуждение ангажираха напълно публичното внимание. Така и не бе изработен разбор на бюджета за 2023 година, който Народно събрание одобри преди излизането си във почивка. Каква е експертната Ви оценка за плановете в хазната?

- Правителството предвижда 4,7 милиарда лева повече доходи по отношение на проектите на служебния кабинет, разчитайки главно на възстановяване на събираемостта на налози. Ние заявяваме нашата подготвеност да работим настойчиво в Народното събрание за разработване на нужното законодателство, само че виждаме съществени опасности пред събираемостта, изключително на Данък добавена стойност, както и огромна възможност да не пристигна вторият транш от Плана за възобновяване и непоклатимост. От страна на разноските, държавното управление предлага редуциране на плануваните разноски с 3,6 милиарда лева по отношение на сметките на предходното държавно управление, главно понижаване на финансовите разноски с 1,9 милиарда лева и разноските за прехрана на държавните институции с 1,5 милиарда лева Ние разбираме, че държавното управление ще разчита на по-висок държавен дълг за покриване на бюджетните дефицити през идващите няколко години, само че предупредихме, че номиналното повишаване на държавния дълг и световното нарастване на лихвените проценти ще покачат лихвените разноски на България до 1,2 милиарда лева към 2024 година и до 1,8 милиарда лева към 2025 година (около 0,8% от БВП), което ще бъде риск за бюджета в дълготраен проект и ще понижи пространството за обществени вложения. Знаем, че вложенията ще бъдат главният стопански мотор през 2023 година, като се чака те да набъбнат с 6,3% на годишна база. В същото време нарастването ще е главно на фона на обществените вложения, до момента в който частните вложения ще останат лимитирани от високата неустановеност и влошаващите се условия на финансиране. Това е и повода, заради която ние от Движение за права и свободи държим на непрекъснато възстановяване на бизнес-средата у нас. Ние приветстваме държавното управление за амбициозната му цел от 3% бюджетен недостиг, това е мощна крачка към наш главен приоритет - влизане в Еврозоната от 1 януари 2025. Въпреки, че сме в съпротива, каквото зависи от нас ще създадем, с цел да се реализира тази цел.

- С изключително огромни упования към бюджета бяха общините. Помагат ли признатите планове за развиването на районите и за превъзмогване на неравенствата сред тях?

- Състоянието на общините е моята огромна болежка и упоритост. Дълги години бях началник в Национална агенция за приходите, общински консултант и ръководител на финансова комисия в Общинския съвет на Община Кърджали и постоянно съм се стремяла и съм работила за обезпечаване на повече запас за общината. В България едвам 8 от 265 общини събират от налози и внасят в държавния бюджет повече, в сравнение с получават като дотация от бюджета. Всички останали общини разчитат главно на страната. Затова е извънредно значимо страната да организира деликатно политиката си към  общините. Много бих желала да се развиват и в Народното събрание съм работила с общините от крайните райони, дребните общини, пограничните. Мисля, че никой рационален човек в България няма интерес всичко да се стича в София и останалото да е пустота. Напротив, в София има доста бизнес, доста вложения, доста образована работна ръка, София ще се оправи и без помощ. Помощта е нужна точно в изоставената провинция.  

- Регионалният министър Андрей Цеков съобщи, че един от главните му цели е децентрализацията на общините. Как Движение за права и свободи гледа на тази концепция и какви са рекомендациите Ви?

- Силно поддържам. Правата и функционалностите на кметове и общинска администрация би трябвало да се развиват и усилват непрестанно, защото те са предната линия в битката с проблемите на хората. Много е значимо да се дадат повече права и лични бюджети на кметовете и кметски наместници на села, не да чакат на кмета на общината, с цел да създадат една скамейка. Много е значимо общинските съветници да се ангажират всекидневно с решенията, не на една сесия един път в месеца. Много е значимо съдействието сред общините, изключително при присъединяване в районни европроекти. Разбира се, това е и голяма отговорност и надзор върху общините. Децентрализацията е хубаво нещо, до момента в който има надзор. Иначе става феодализация. 

- Предложението на Движение за права и свободи интервалът на майчинството да се признава за автентичен застрахователен стаж не бе признато. Защо то бе значимо и ще го лансирате ли още веднъж в бюджета за идната година?

- Това е предложение за действителна поддръжка на майките и стимулиране на майчинството. Не разбирам за какво не бе признато. България явно е в демографска рецесия, от 9 млн. души станахме 6 млн. души, раждаемостта спада, младежите бягат в чужбина. Трябват ексцентрични ограничения във всички направления, стимулиращи младежите да останат тук, да раждат и отглеждат деца. Ето, ще дам образец с моя наследник, който приключи медицина и сега е специализант в болница. По закон, в идващите 5 години, до момента в който е специализант, той получава 2 минимални заплати. В същото време, отива в Германия и стартира без специализация с 5 хиляди евро заплата. Е, по какъв начин да накараме тези младежи да останат тук и за какво се чудим, че напущат България? Затова ние поредно предлагаме ограничения за справяне с демографската рецесия и стимулиране на майчинството и тази е една от тях. И да, няма да се откажем и ще я предлагаме още веднъж и още веднъж, до момента в който се случи. 

- Правителството разгласи, че по виновност на служебните министри има голямо закъснение по Плана за възобновяване и резистентност. Има ли заплаха да загубим пари?

- Да, има огромна заплаха, като виновността е и на служебното държавно управление, само че освен негова. Огромен проблем са примерно неприетите закони, които сме поели ангажимент да приемем, а нямаше обикновено работещ парламент близо 2 години. Миналата година направиха изключение и ни отпуснаха първия транш от проекта в последните дни на декември. Тази година съгласно мен рискът да не получим втория транш до края на годината е доста сериозен и отваря дупка от над 1 милиарда лева в приходната част на бюджета и ще изисква ограничения за покриване на тази липса. Отделен проблем е цялостната неизясненост по какъв начин ще решим казуса с въглищните централи от Марица Изток. Има решение на Народно събрание да се предоговаря затварянето на Марица Изток, само че не ми е известно и в този момент да се водят договаряния, времето тече, а това е ориста на стотици хиляди хора от 4 области. Десетки хиляди фамилии се устоят от работа в Марица Изток и съпътстващи действия. Ето, доскоро говорихме за обезлюдяването, и това е превъзходен образец. Ако не си свършим работата, в случай че просто затворим Марица Изток без сериозна опция за тези хора, първо ще си тръгнат младите, след това възрастните. И там ще има примерно фотоволтаици, само че няма да има хора. Не можем да си го позволим.

- Участвате в полемиката на " Стандарт " Бранд Родопи - Чудесата на Момчилград. Тя е част от акцията Бранд България - за ребрандиране на страната ни въз основа на културно-историческото и естествено завещание и на база създаването на районни марки. Какво за Вас е Бранд Родопи?

- За мен Родопите не са единствено географско разбиране от картата на България. Те са част от мен, от моя свят. Родопа планина за мен е страст, обвързаност, прекарване, магия. Който един път е поел глътка от дъха на тази планина желае да се върне тук още веднъж и още веднъж. Планината за мен е независимост, естетика, обич, успокоение, безвремие. Откакто съм в столицата, като депутат, това успокоение на планината ми липсва. Използвам всяка опция да се връщам при нея, с цел да се заредя с позитивна сила. А и освен от планината, а и от нейните хора. Имам неповторимия късмет да пребивавам в район, в който са събрани разнообразни етноси и култури. Но без значение от това, всички живеем заедно, в естетика, съгласие. А това е най-ценното и ни дава опция да покажем и тази страна на Родопите - другите сме дружно. Мога умерено да кажа, че тук са непокътнати и не престават да се предават достоверността и традициите.

Както споделих Родопите съчетават чист въздух, чиста храна, неповторима природа. Чрез " Бранд Родопи " имаме опцията да развиваме даденостите, с които разполагаме и да ги превърнем в привлекателна туристическа дестинация. Защо не и в международен мащаб? Чрез Бранда би трябвало да се построи ясна туристическа визия за Родопите, която да включва в себе си културно-историческото и естествено завещание, локалната история и просвета. Считам, че посредством Бранда се дефинират основни тактики за развиването на туризма в районите като:  пътна инфраструктура; туристически бази; интернационалните планове и партньорства и най-важното - реклама. През 2024 година туризмът би трябвало да бъде приоритет за страната.  На форума в Момчилград дружно с моите сътрудници поехме ангажимент " Бранд Родопи " да бъде промотиран в Народното събрание. Смятам по този метод народните представители да бъдат уверени, че е належащо да се заделят повече средства за опазване, поддържане и развиване на културно-историческото ни завещание, което е и приоритет на Движението за права и свободи. 

- Свързаността е един от огромните проблеми на родопските общини. Поради липса на скоростни пътища дистанциите сред тях към момента се мерят не в километри, а в часове. Какво би трябвало да направи страната, с цел да се развие туризмът в Свещената планина и тя да се трансформира във визитна картичка на страната ни?

- Да влага в инфраструктура. Ние знаем по какъв начин да се грижим за планината си, родопчани са работливи, предприемчиви, гостоприемни. Запазили сме обичаи, имаме прелестна природа, туристически забележителности. За мен това е най-българската планина - красива, необятна, безбрежна, рид след рид и връх след връх. Трябват ни пътища и гранични пунктове с Гърция, с цел да съвместим нашата природа с тяхното море. И съм уверена и работя за това, с времето в действителност ще се превърнем във визитната картичка на България. Тогава ще бъда същински горда. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР