Има един български израз - съшит с бели конци, който

...
Има един български израз - съшит с бели конци, който
Коментари Харесай

Meta започна в България кампания, помагаща да се разпознава дезинформация

Има един български израз - " скърпен с бели конци ", който се употребява за неистина, която е толкоз явна, че се откроява като бял конец на черен плат. Илюстрирах тази метафора, с цел да припомня на хората, че е належащо да се обръща огромно внимание на детайлите, когато се четат вести. " Това споделя Вяра Бояджиева, един от създателите, участващи в акция на " Мета " (Meta), почнала през днешния ден.

Стояща зад известни обществени мрежи като " Facebook " и " Инстаграм ", компанията оповестява, че пробва да помогне на хората да разпознават дезинформацията и да реагират против нея. Образователната самодейност се назовава " Факти на фокус " и обгръща още Словакия и Литва.

 Meta стартира в България акция, помагаща да се разпознава дезинформация
© Радослав Кузманов (Epic Bath Guy)
Тя е в дигитален формат - сбирка от творби на изкуството, основани от локални художници и създатели. Това са:

Това партньорство има за цел тяхното изкуство да помогне на хората сами да разпознават какво четат, на какво да се доверяват и какво да споделят - както онлайн, по този начин и офлайн, се споделя в известието за самодейността #factsinfocus.

По собствен присъщ метод техните произведения ще припомнят на хората, че постоянно би трябвало да ревизират източниците на информация, да внимават за явни правописни или други тип неточности, да се уверят, че линковете са верни и да ревизират образното наличие за признаци на операция и обработка.

 Meta стартира в България акция, помагаща да се разпознава дезинформация
© Точка Илиева
" Развълнувани сме да разберем по какъв метод създатели от България са показали казуса с подправените вести. В Meta подхващаме съществени ограничения за понижаване на разпространяването на дезинформация в нашите платформи. Част от този развой е да оказваме помощ на нашите общности да научат какво да вършат, когато виждат подправени вести и имаме вяра, че това партньорство може да даде опция на хората сами да вземат решение какво да четат, на какво да се доверяват и какво да споделят - както онлайн, по този начин и офлайн ", сподели Витния Салдава, управител " Публични политики " на Meta за България.

" Ако нещо наподобява съмнително, би било рационално да се ревизира, преди да му се доверим ", споделя още Вяра Бояджиева. " Бих предложила да погледнете деликатно всички линкове, да проверявате датите и да следите за извънредно форматиране. Мисля, че деликатното четене би помогнало да забележите признаците, че една вест е подправена ".

Невярната информация (бел.ред. - това е наличие, друго от дезинформацията, създавана и популяризирана съзнателно със зловредни цели), която постоянно се популяризира непреднамерено, е комплицирано и непрекъснато разрастващо се публично предизвикателство - няма " магическа пръчица ", която да я предотврати, допълват от " Мета ".

 Meta стартира в България акция, помагаща да се разпознава дезинформация
© Борислава Караджова

Компанията твърди, че " отстранява дезинформацията, когато има възможност тя да аргументи непосредствена щета или принуждение ".

Това се прави в взаимна работа с самостоятелни специалисти за инспекция на обстоятелствата, с цел да изобличи всички погрешни изказвания и да ги избута по-надолу във фийда, тъй че да ги видят по-малко хора.

 Meta стартира в България акция, помагаща да се разпознава дезинформация
© Вяра Бояджиева

От компанията, партнираща си в България с Агенция " Франс прес ", допълват, че програмата ѝ за инспекция на обстоятелствата от трети страни (бел.ред. - " трети страни " е термин, описващ компании и организации отвън структурите на Meta) е най-голямата от всички платформи. Партньорските компании за Централна и Източна Европа неотдавна са над 20.

 Meta стартира в България акция, помагаща да се разпознава дезинформация
© Фиген Демирева
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР