Има две възможности – България да влезе в еврозоната с

...
Има две възможности – България да влезе в еврозоната с
Коментари Харесай

Софиянски призова за отмяна на валутния борд

Има две благоприятни условия – България да влезе в еврозоната с валутен ръб и другата България да анулира валутния ръб, да предприеме някои стъпки и тогава да влезе. Това показа в ефира на bTV Стефан Софиянски, икономист и някогашен длъжностен министър председател.

"Отмяната на валутния ръб дава свободата на България да дефинира курса на лв. към еврото и дава по-голяма независимост на бюджета, по-големи благоприятни условия на стопанската система, по-големи благоприятни условия на банките, анулира рестрикции, които бордът е въвел. Въпросът е те да бъдат употребявани вярно и рационално ", сподели Софиянски.

По думите му, в случай че България реши да влезе в еврозоната с валутен ръб, нещата са ясни – това е комфортен, само че отегчителен вид, тъй като е рутинната стъпка. „ Ще влезем с 2 лева за 1 евро, ние сме привикнали на това и ще продължим с този стандарт и този метод на развитие”.

Според Софиянски дали ще има нарастване на цените доста зависи от метода. Три са нещата, върху които би трябвало да се работи съгласно него.

„ Влизането в еврозоната е развой, той трае 2-3 години, държавното управление на господин Герджиков беше готово да предприеме тази стъпка, само че за жалост политическите сили нямаха единодушие в това. Има две измерения влизането в еврозоната – едното е икономическото, другото е политическо ".

"Смятам, че България би трябвало по-бързо да влезе в еврозоната”. Политическото измерение е, че влезем ли в еврозоната ставаме неразделна част от Европа, сподели Софиянски:

„ Срещу това явно има задръжки от страна на националистити, на евроскептиците, на Българска социалистическа партия. ГЕРБ също се въздържаха до момента от тази стъпка. Чисто политически за мен е наложително България да тръгне в тази посока, с цел да няма връщане обратно. Икономическото измерение е по какъв начин ще се отрази влизането в еврозоната на елементарния човек, по какъв начин ще се отрази на бизнеса и на обществените финанси. Аз бих работил върху разновидността България да излезе от валутни ръб, да понижи еврото – примерно лев – евро и тогава да влезем в еврозоната. При този вид елементарния човек печели, приходите му се качват два пъти”.

Този вид, съгласно Софиянски, фаворизира елементарния човек, само че обременява бизнеса доста.

„ Силната локална валута затруднява експорта, затруднява бизнеса, само че тук към този момент е ролята на държавното управление и на фискалната политика да може да поеме този буфер и да облекчи елементарния човек, да му качи приходите два пъти, само че в същото време да поддържа бизнеса и да не му ограничи експорта”.

21 години ние съблюдаваме тези ограничаване, които еврозоната постанова на една страна, добави Софиянски.

„ Ако сме били почтени и сме спазвали рестриктивните мерки и покажем опцията да съблюдаване избран курс – тогава влизането е леко. Трябва да сме готови и като хора, и като бизнес, и като страна. Правилните стъпки са излизането от валутния ръб, намирането на подобаващ курс за лв., удобен за хората, отежняващ бизнеса, само че страната би трябвало да изиграе този буфер.

Хората не усещат задоволителен престиж в българското правителство”.

Софиянски предлага да се основе публичен комитет за подкрепяне и в интерес на въвеждането на еврото в България.

„ Този комитет за поддръжка на въвеждането на еврото има политическа функционалност да поддържа безвъзвратния развой на България като част от Европейски Съюз, би трябвало също да изиграе и ролята на просветник, и на подготвящ бизнеса и елементарния човек за влизането в еврозоната. Това е най-малко 2-3-годишен процес”.

Бившият длъжностен министър председател съобщи, че не счита Стив Хайнке за сериозен икономист.

„ Повече е един агитатор. Той пристигна при мен в кабинета и ми хвърли един контракт за 40 000 лева да ми бъде консултант и ми сподели, че България не би трябвало в никакъв случай да вкарва валутен ръб. Разговорът ни продължи извънредно малко, аз го помолих да се отдръпна и че не може да ми бъде консултант, тъй като имам желание България да вкара валутния борд”.

„ България би трябвало да има самочувствието и да има държавно управление, което взема суверенни решения. Правителството на Бойко Борисов и Бойко Борисов не са хора, които могат да вземат сами решения. Те се въздействат от хората и са едва държавно управление и оттова идват всички тези лакътушения. Затова считам, че би трябвало като общество да намерим формулата да подкрепим влизането на България в еврозоната”, добави Софиянски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР