има десетки преходни разпоредби, с които се изменят множество нормативни

...
има десетки преходни разпоредби, с които се изменят множество нормативни
Коментари Харесай

Изненада – със закона за бюджета премахват съдиите по вписванията и променят ГПК

има десетки преходни разпореждания, с които се променят голям брой нормативни актове, които нямат нищо общо с бюджета, а са свързани с плануваните структурни промени в изпълнителната власт – Гражданският процесуален кодекс (ГПК), Законът за правосъдната власт, Законът за кадастъра и имотния указател, Законът за нотариусите и нотариалната активност и други (За практиката да се трансформират закони с преходни и заключителни разпореждания на други закони следва да се напомни мнението на конституционния арбитър Красимир Влахов – виж ).
 
Една от тези структурни промени е основаването на мастодонта Държавна организация по вписванията (ДАВ). Тя ще е на послушание на Министерския съвет и ще събере в едно Агенцията по вписванията (сега към Министерството на правосъдието), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (сега към Министерството на районното развиване и благоустройството), Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ (сега към МРРБ) и Централния указател на особените залози (сега към МП).
 
Именно към тази нова организация се планува да преминат съдиите по вписванията и към този момент да не са свързани по никакъв метод със правосъдната власт, а да станат длъжностни лица по вписванията (ДЛВ). В момента съдиите по вписванията се назначават от Министъра на правораздаването, само че са към районните съдилища и се управляват от техните ръководители.
 
Освен това възнаграждението им е като на областен арбитър, а с превръщането им в ДЛВ ще получават колкото правосъден админ в областен съд. Проектът планува, че трудовите правни отношения със съдиите по вписванията при районните съдилища ще се уредят при изискванията и по реда на член 123 от Кодекса на труда, а заплатите им изравняват с новите, т.е. ще бъдат понижени.
 
В претекстовете за тази смяна в закона за бюджета се споделя, че статутът на съдиите по вписванията и в този момент е друг от този на съдиите и се декларира: „ Съдиите по вписванията реализират активността си в тясна взаимовръзка със чиновниците по вписванията към Агенция по вписванията и на процедура би могло да се каже, че в реализиране на пълномощията си са по-близо до длъжностно лице в административен орган, в сравнение с арбитър по смисъла на Закона за правосъдната власт. Същевременно запазването на статута им отвън администрацията, и по-конкретно отвън Агенцията по вписванията, затруднява процесите по регистриране и основава проблеми, за които виновна е самата организация “.
 
Авторите на измененията, които не са ясни, тъй като те влизат в общата маса на промени, свързани с бюджета, пишат, че определянето на съдиите по вписванията като „ длъжностни лица по вписванията “ „ освен ще усъвършенства процесите, само че и ще прекрати една правна неустановеност, създавана от непрекъснати полемики къде да бъдат „ разположени “ съдиите по вписванията “.
 
В измененията се планува, че длъжностното лице по вписванията разпорежда или отхвърля вписванията, отбелязванията или заличаванията в имотния указател и се произнася за издаването на информации и удостоверения.
 
„ За длъжностно лице по вписванията се назначава с конкурс при изискванията и по реда на Кодекса на труда лице, което има приключено висше юридическо обучение, добита юридическа дееспособност и юридически стаж не по-малко от 3 години “, написа още в законопроекта.
 
Преходните разпореждания на закона за бюджета крият и още една изненада – в тях се появиха измененията в Граждански процесуален кодекс, с които процесуалното посланичество на страната по каузи се трансферира от министъра на финансите на министъра на правораздаването.
 
Както „ Лекс “ писа, антикорупционната комисия видя корупционен риск и ги подлага на критика за неналичието на аргументация и късия период за публично разискване (критичните мнения виж и  ).
 
Сега се оказва, че те няма да бъдат обект на независимо разискване в Народното събрание, а ще минат под „ шапката “ на бюджета.
 
От фигуриращите под §68 от Преходни и заключителни разпоредби на бюджета за 2022 година текстове излиза наяве, че ръководещите са се отказали от едно от най-критикуваните им планове – министърът на правораздаването да може да упълномощава кметове да съставляват страната по каузи.
 
Сега се планува, че той може да упълномощава „ ръководителите на държавните институции, от чиито незаконосъобразни актове, дейности или бездействия са породени вреди, както и от незаконосъобразни актове, дейности или бездействия на техни длъжностни лица, в това число и за вредите, породени от действието на анулирани като незаконосъобразни или оповестени за оскъдни подзаконови нормативни актове, упълномощени от министъра на правораздаването “.
 
Всички висящи правосъдни каузи, както и производствата пред непознати юрисдикции, в това число и интернационалните арбитражни производства, ще продължат с присъединяване на министъра на правораздаването.
 
„ Министерството на правораздаването замества Министерството на финансите по договорите, свързани с процесуално посланичество и правни cъвeти пo мeждyнapoдни apбитpaжни дeлa и дeлa пpeд чyждecтpaнни юpиcдиĸции, ĸaĸтo и пpeдocтaвянe нa правни cъвeти и посланичество в пpeгoвopи и мeдиaция, cвъpзaни c paзpeшaвaнeтo нa правни cпopoвe “, плануват още измененията.
 
Ето и някои мнения под обявата: 
 

 

 

 
Източник: news.lex.bg
 
 
 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР