Коментарът на Деница Сачева, бивш социален министър от ГЕРБ е

...
Коментарът на Деница Сачева, бивш социален министър от ГЕРБ е
Коментари Харесай

Сачева: Предложеният бюджет за ДОО влошава финансовата му стабилност и задава грешна посока

Коментарът на Деница Сачева, някогашен обществен министър от ГЕРБ е оповестен във Facebook.
 
Предложеният бюджет за държавното публично обезпечаване утежнява финансовата му непоклатимост и задава неверна посока – към задълбочаване на зависимостта на Национален осигурителен институт от държавния бюджет.
Решенията за пенсиите досега не ни дават необикновен оптимизъм. Те са неприятно конструирани, недобре комуникирани и водят до публично неодобрение и деформиране на системата.
Половината пенсионери през днешния ден са на минимална пенсия поради шоковото й нарастване. Съчетано с оставането на тавана на пенсиите това ще докара до демотивация за обезпечаване на действителни приходи и подкопаване на доверието в осигурителната система.
ГЕРБ-СДС още веднъж предлагаме таванът на пенсиите да отпадне.
Ще предложим и при връщане на работа през втората година от майчинството дамите да получават 100% от компенсацията за развъждане на дете. Тоест, 710 лева, а не както е сега - 50% (355 лева ).
Между първо и второ четене ще предложим минималният застрахователен приход за записаните аграрни производители и тютюнопроизводителите да бъде повишен до 500 лева, а не както оферират ръководещите на 710 лева Това е прекомерно висока стъпка за един бранш, който пострада от пандемията и нямаше благоприятни условия за поддръжка за заетостта, заради рестриктивните мерки в европейското финансиране.
Предвидените 410 млн. лева за ограниченията за опазване на заетостта – 60/40 и 75/0, са незадоволителни. За 75/0 още по време на актуализацията на бюджета за 2021 година бяха отделени 100 млн. лева, които не бяха употребявани, тъй като нямаше нито един затворен бизнес. В новия бюджет са заложени още 110 млн. лева, като занапред е ясно, че и те няма да бъдат изхарчени.
От една страна е ласкателно, че ръководещите не престават единствено и само ограниченията на ГЕРБ. Крайно време е обаче да проявят въображение и предвидливост и бизнесът да получи различен тип поддръжка. Ние, приключилите български висши учебни заведения, се учихме на това. Надявам се и в Харвард да са загатнали нещо по тематиката.
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР