Премиерът Кирил Петков има намерение да вдигне ветото на Скопие

...
Премиерът Кирил Петков има намерение да вдигне ветото на Скопие
Коментари Харесай

Слави Василев пред “Труд: Кирил Петков има намерение да премахне ветото на РС Македония

Премиерът Кирил Петков има желание да вдигне ветото на Скопие за Европейски Съюз преди районен съд Македония а да спре антибългарската акция. Това съобщи пред “Труд” политологът Слави Василев, който беше за малко в екипа на президента Румен Радев по време на първия му мандат. Василев добави, че това е съображение за терзание. “Аз повдигам тези терзания обществено, тъй като това е неправилно и погрешно, а е огромна вероятността Кирил Петков да вдигне ветото преди македонската страна да подсигурява за правата на жителите с българско съзнание в районен съд Македония, да се впише в тяхната конституция”, уточни Василев.
Слави Василев, Румен Радев и Александър Маринов.
 
“Ако българското държавно управление пренебрегне това и вдигне ветото преди тази комплицирана процедура в македонската вътрешна политика да се реализира, това би било голям проблем ”, безапелационен беше Слави Василев.
 
“Публичните изяви на министър-председателя са задоволителни, с цел да заключи човек, че по-скоро такава е неговата теза и планове. Това е предпочитание да се подходи прагматично към един въпрос и един проблем, който не може да има сходно решение ”, счита още Слави Василев. “Притесненията, които изказванията на министър-председателя будят в мен и в други хора, са подбудени от събитието, че задълбочаваме двустранните стопански връзки, които между другото съвсем не съществуват сред София и Скопие, защото стопанската система на София е насочена най-вече към Атина и Белград, а не към Скопие ”, аргументира се още Василев.
 
По думите му даже и да се развият ненадейно двустранни връзки, това не може да бъде за сметка на историята и няма по какъв начин едното да компенсира другото. “Няма по какъв начин София да си разреши да пренебрегне една част от своя народ, която е останала отвън граници ”, сподели Василев.
 
“Историята не е материя, която може да се подложи на пояснение. Историята е такава, каквато е - до 1944 година сме били един народ, всички документи и обстоятелства приказват за това. Международната политика и ходът на събитията след Втората международна война са предопределили събитията в Югославия и Македония се заражда не като географско разбиране, а като етническо, което до 1944 година не е съществувало. Смятам, че тези обстоятелства не могат да бъдат тълкувани по никакъв различен метод, а позицията на Кирил Петков нюансира на това събитие ”, уточни още той.
 
Преди дни, когато президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски организира среща със неразрешената у нас ОМО Илинден, Румен Радев насочи рецензии към сътрудника си в Скопие. Но незабавно Кирил Петков съобщи, че в двете страни има сили, които не желаят РСМ да бъде в Европейски Съюз, “защото не ни мислят положителното ”. “Да не се оправдаваме с непознати страни и сили. Какво е направил президентът на РСМ няма да разясня. Това зависи от министър председателите на двете страни ”, сподели Петков.
 
Нуждаем се от решение, учредено на взаимното почитание и на европейските полезности. Това решение би трябвало да докара до повдигане на ветото и да послужи като основа за положително съдействие сред двете страни, споделя министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за белгийския всекидневник “Либр ”, отдадено на връзките с България и представено от Българска телеграфна агенция. Ковачевски декларира, че процесът на започване на присъединителни договаряния с Европейски Съюз е бил прекомерно дълъг и по тази причина всички старания са ориентирани към ускорение на диалозите с България. “ЕС би трябвало да извърши обещанията си към Северна Македония, като се вземат поради четирите позитивни отчета на Европейската комисия за развиването на страната ”, споделя Ковачевски. Според премиера на районен съд Македония преди диалозите сред Скопие и София са били водени от “пропагандисти, до момента в който сега се генерира положителна сила ”.
 
“Ние организирахме плодотворна полемика и достигнахме до заключението, че би трябвало да бъде възобновено доверието сред двете държавни управления, обществата и жителите. В предишното дебатът беше воден от пропагандисти, което имаше отрицателно отражение върху медиите и възприемането на обстановката измежду жителите на страните ”, споделя в изявлението Ковачевски.
 
“Министерствата на външните работи са натоварени с работата по политическите въпроси, проектодокументите се приготвят сега. Веднага щом имаме осезаеми резултати, утвърдени и от двете страни, документът ще бъде разгласен и в двете страни посредством плануваните в закона процедури ”, означи Ковачевски във връзка на срещите си с Кирил Петков.
 
Източник: "Труд "
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР