Има 80% вероятност да отидем на избори. Това каза в

...
Има 80% вероятност да отидем на избори. Това каза в
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Да вдигнем данъците заради дефицита в бюджета

Има 80% възможност да отидем на избори. Това сподели в предаването на Георги Любенов по БНТ-1 някогашният зам.-министър на финансите Георги Кадиев. С него в студиото бе и някогашният зам.-министър на външните работи и стопанската система Милен Керемедчиев. 

„ Не виждам нещо, за което 4 от 7-те партии да се схващат с изключение на хартиената бюлетина. Вероятно отиваме на избори. Всички диалози на външни хора като нас, са по-скоро гадаене “, счита Кадиев.

Според Милен Керемедчиев, партиите са покрай предварителния избор, само че има нещо като болшинство за даването на помощ за Украйна – 4 от партиите са за. „ Партията на Стефан Янев смени отричането на даването на помощ и по-скоро желае да сменяем остарялото си въоръжение с натовско. Препъникамъкът ще бъде бюджетът. Това ще даде неприятен сигнал за това каква ще е фискалната политика на държавното управление. Това внася имидж на неустойчивост на претендент за еврото, в сравнение с предсказуема политика ", сподели той.

По въпроса за бюджета за 2023 година Георги Кадиев е уверен, че налозите би трябвало да бъдат изменени. „ Защо 20 години ще сме с едни налози? Защо да не можем да ги пипаме? “, пита той. 

Милен Керемедчиев акцентира, че дефицитът за идващите години може да бъде финансират или с нови налози, или със взимането на нов заем.

„ Не сме толкоз зле сега. Като гледаме Румъния или Унгария, където форинтът за 10 години се обезцени с 30%, сме по-добре. Но при недостиг от над 6%, това ще е пагубно за нашата стопанска система за дълго време “, сподели той. 

Георги Кадиев предизвести, че взимането на нови задължения ще ни докара до финансовото равнище на страни като Гърция и Италия.

„ Трябва да взимаме нови задължения. При недостиг 6,6% следващата година би трябвало да вземем нов дълг от 13 милиарда. Тръгнеш ли да вземаш задължения тръгваме по спиралата. Само за два месеца продажбата на дълг набъбна от 3,4% на 5,6% и то преди повдигането на лихвите от Европейската централна банка. Лихвите по дълга ще се подвигат, а следващата година имаме да връщаме остарял дълг, който би трябвало да рефинансираме. Лесно ще влезем в категорията на страни с недостиг от 6%, които всяка година го рефинансират. Като Гърция и Италия ли ще желаеме да сме “, пита Кадиев. 

Според него сега въобще не сме подготвени за влизане в еврозоната.

„ Изобщо не сме подготвени за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 година. Не виждам за какво би трябвало да го вършим бързо, тъй като ние употребяваме най-хубавото в еврозоната. Аргументът, че лихвите ще паднат не е добър – в Италия, която е от еврозоната, лихвите са по-високи. Аргументът че ще спечелите тъй като няма да превалутирате, също не е мощен. Особени плюсове от влизането ни в този момент в еврозоната, аз не виждам “, сподели Георги Кадиев.

Бившият зам.-министър счита, че би трябвало да приемем еврото, когато се доближим до 80% от междинното икономическо равнище на Европейски Съюз.

Според Милен Керемидчиев във връзка с еврозоната не би трябвало да повтаряме „ шизофренията “ си от външната политика във връзка с Украйна. 

„ Влезли сме в ERM-2, даваме сигнали, че ще влезем и в един миг в еврозоната, а отново повтаряме шизофренията от външната ни политика. Даваме оръжие на Украйна – не даваме! Ще забележим дали Хърватия като одобри еврото в този момент ще се сгромоляса “, сподели той. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР