Илюстрация Увеличаване Автор: Jesus Maria Garcia Смаляване На тридесет и

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Jesus Maria Garcia Смаляване На тридесет и
Коментари Харесай

Всичко се топи

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Jesus Maria Garcia Смаляване
На тридесет и шест години испанецът Карлос Караглиа, който до тогава е работил като избавител и притежател на водолазно учебно заведение, получава инфаркт. След това преживяване, което напълно трансформира визията му за живота преди седемнадесет години, той е направил единадесет полярни експедиции като фен странник, фотограф и създател на документални филми, участник в научни експедиции. " Разплаках се от хубостта на първия хладилник, който видях, и си дадох обещание вечно да се посветя на леда. Работата на един фотограф документалист за запазване на околната среда е извънредно значима, тъй като през днешния ден в света на цифровите технологии облиците са най-силно въздействащи ", споделя Карлос Караглиа за " Капитал " по време на проведения от него конгрес Earth 360 в Мадрид. Пет дни преди този момент в Исландия той документира първото " заравяне " на хладилник, откъдето във видео демонстрира " хубостта и нещастието на леда ".

В конгреса вземат участие още четирима известни фотографи и документалисти. Идеята на техните миниконференции, близки до формата на Ted Talks, е посредством красиви и прочувствено въздействащи фотографии и филми да основат обществен ангажимент към идеите за запазване на околната среда и битката с климатичните промени. Сред тях е Хесус Гарсия Флорес, притежател на над осемдесет награди и единственият испанец " Фотограф на годината " за 2017 от Международната федерация за арт снимка (FIAP). Той споделя, че редактира фотосите си и даже води курсове по тематиката. " Всичко обаче стартира с един добър кадър. Ако не направиш добра фотография, никаква редакция не може да я избави ", споделя Хесус Гарсия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Автор: Enrique Talledo Смаляване

Енрике Тайедо е фотограф и оператор, взел участие в над двадесет научни експедиции. Документалният му филм " Secretos del oceano " ( " Тайните на океана " ) е резултат от пътуванията му в тридесет страни в продължение на двадесет и пет години, през които е работил за National Geographic, Lonely Planet, The Guardian. " Днес има схващане за климатичните промени повече от всеки път и все пак замърсяваме както в никакъв случай. С години фантазията ми беше да фотографирам най-голямата риба на планетата, китовата акула. И когато най-сетне я срещнах, през първите петнадесет минути видях по какъв начин гълта найлонова торбичка. Представете си какъв брой е погълнала през целия си живот ", споделя Енрике Тайедо.

Мотото на конгреса е " Не променяй климата, промени себе си ". " Лесно е да кажем, че фирмите и бизнесът са главните виновници, само че всички ние участваме във веригата като консуматори. Климатичните промени ще се появят по жесток метод. Не сме приготвени за това, което се задава и което ледът към този момент предсказва ", споделя Карлос Караглиа, който взе участие и в просветителни акции в учебните заведения. В момента той към този момент работи над по-амбициозен филм за Netflix, в който ще покаже резултата на климатичните промени във всекидневния живот.
Хосе Рамон Кастейо е хирург, а като фен фотограф е профилиран в земна и подводна фауна. Автор е на няколко книги на Princeton University Press, включващи и съвсем незнайни типове животни. " Две трети от актуалните типове котки са застрашени от изгубване. Нелегалният трафик е бизнес за милиарди. На черния пазар се заплащат двадесет хиляди евро за кожата на един тигър. За последните 10 години са починали повече от хиляда рейнджъри, които пазят резерватите. ".

Значението на информацията и познанието както за съхранението на животинските типове, по този начин и за битката с климатичните промени Хосе Рамон Кастейо илюстрира с фразата на известния сенегалски природозащитник Баба Диум: " В последна сметка ще съхраним единствено това което обичаме, ще обичаме единствено това което разбираме и ще разбираме единствено това на което сме научени ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР