Илюстрация CARAT стана глобална медийна агенция №1 в света за

...
Илюстрация CARAT стана глобална медийна агенция №1 в света за
Коментари Харесай

Безстрашните момичета* от рекламния фестивал в Кан

Илюстрация

CARAT стана световна медийна организация №1 в света за девети път; bTV усилва леко приходите и понижава доста печалбата; Discovery е на път да купи кабелната мрежа Scripps за 12 милиарда долара; Печалбите на Гугъл са застрашени от възходящите разходи; Фейсбук продължава възхода си

Технологичните компании от ден на ден ускоряват наличието си на рекламния фестивал Cannes Lions

Дълго време рекламните фестивали по света се асоциираха от необятната публика като място, където маркетолози и рекламисти се награждават за добре свършената работа през годината, повишавайки и другояче високото си самочувствие. Днес обаче рекламните събития са се трансформирали в платформа за разискване и привличане на вниманието към настоящите проблеми на промишлеността. Несъмнено най-влиятелното и влиятелно събитие от сектора е фестивалът Cannes Lions, който през последните години слага фокуса не толкоз върху " лъвовете ", присъждани за креативните достижения на организациите, колкото върху съпътстващата ги стратегия – лекции, полемики и професионални уъркшопи.

Именно измежду нововъведенията в интернационалния фестивал е и програмата See It Be It (виж карето), която обръща внимание на несъответствието мъже-жени в рекламната промишленост както в разпределението на управителните позиции, по този начин и в самите рекламни акции. За първи път в програмата тази година имаше и българско присъединяване - креативният шеф на рекламна организация Noble Graphics Мария Милушева, която беше определена за една от 15-те участнички от целия свят. Тя споделя от първо лице за преимуществата на обществено виновната връзка, присъединяване на дамите в рекламата и други значими тематики, наранени на тазгодишния фестивал Cannes Lions.

Всички участнички в тазгодишното издание на програмата See It Be It.

[Cannes Lions]

Според изследване на над 2000 кино лентата, наградени през последните 10 години в категориите Cannes Lions Film and Film Craft, мъжете получават към 4 пъти повече екранно време и приказват близо 7 пъти повече от дамите, като тези числа не са се трансформирали макар многочислените акции по тематиката. Освен това откривателите откриват, че мъжките персонажи в рекламите са доста по-разнообразни във връзка с възраст, до момента в който в множеството случаи героите от женски пол са показани като млади, слаби, красиви, сексуализирани и едвам 1% от тях - като занимателни и с възприятие за комизъм. Което не е изключително занимателно.

Момиче за милиони

Именно поради това може би най-запомнящата се акция в тазгодишното издание на фестивала Cannes Lions беше статуята, наречена " Безстрашно момиче " (Fearless Girl), изправено против иконичния разгневен бик на " Уолстрийт " пред Нюйоркската фондова борса. Статуята е сложена от капиталовия фонд State Street Global Advisors в нощта против 8 март за да насърчи повече компании да назначават дами на лидерски позиции. Това е и една от най-награждаваните акции на всички времена с цели 18 лъва. Простотата, въздействието и силата на " Безстрашното момиче " прескачат географски, езикови и културни бариери и в това се крие гениалността на акцията, само че истината е, че една скулптура не може да реши казуса, когато дори бордът на шефовете на рекламодателя State Street Global Advisors се състои от 82% мъже.

Добрата вест обаче е, че от ден на ден марки обръщат внимание на ролята на дамите в връзката си – тазгодишната вълна от вдъхновяващи акции като What are Girls Made of (От какво са направени девойките - бел. ред.) и Da Da Ding на спортния бранд Nike, This Girl Can (Това момиче може - бел. ред.) на английската организация Sport England и доста други ясно демонстрират набиращата сили наклонност да се търсят нови способи за привличане на дамите и да се демонстрират нов вид модели за подражателство. И изцяло разумно - когато 85% от всички решения за покупка се взимат от дами, повече и по-реалистични женски облици е не просто вярната за бизнеса тактика, само че и вярната картина на света, в който живеем.

Да бъдеш или не бизнес с идея

Именно тъй като резултатите са тези, които движат бизнеса, на фестивала в Кан подчертаваха на някои значими и определящи политиките на фирмите цифри.

- 47% от потребителите купуват по един път месечно артикули на марки, които поддържат добра идея.
- 72% от потребителите биха предложили марка, която поддържа идея, пред такава, която не поддържа.
- 89% от потребителите декларират, че при сходни цена и качество биха заменили дадена марка с друга, която поддържа идея.
- 90% от потребителите заявяват, че са по-лоялни към марки с идея.

Изводът е, че положителното и доходоносното не се самоизключват и когато една компания има предопределение и цели, по-големи от осъществяване на облаги, тя израства. Именно поради това е значимо фирмите да не не помнят, че положителната и смислена работа води освен нови клиенти, само че и по-мотивирани чиновници, както и по-качествени сътрудници в лицето на рекламните организации.

В лекцията си " How to suck less as a client " ( " Как да сте по-малко гнусен клиент " – бел. ред.) веригата за бързо хранене Burger King, която е и рекламодател на годината на Cannes Lions 2017, обърнаха внимание на директната връзка сред креативните нововъведения и комерсиалния триумф. Главният маркетинг шеф на веригата Аксел Шуон разяснява пред публиката, че творчеството е наложително изискване, в случай че искаш марката ти да е прелъстителен за потребителите, личния състав, медиите, рекламния бизнес.

Рекламата има едно голямо преимущество – има платформа за изява. Всеки ден милиони реклами стигат до милиони хора по всевъзможни канали. Когато промениш езика, разказа, героите, променяш настройки, стандарти, упования, обща просвета, даже и възприятието за хармония. За да се случи това обаче, е належащо и рекламодателите, и организациите да бъдат смели и откровени и все по-често да се пробват да употребяват гласа и публиката на марките за дела, които ще създадат света най-малко малко по-добро място.Какво е See It Be It

Програмата е основана през 2014 година, откакто уредниците на Cannes Lions регистрират извънредно дребния брой дами, заемащи управителни постове в рекламния бизнес - близо 25% от креативните екипи на организациите са дами и единствено 11% от тях стигат до равнище креативен шеф. Целта на програмата е да промени статуквото и стандартите, като предизвика открит диалог по тематиката и подтиква организациите да дават късмет на хора на база на опциите им, а не на пола им. Идеята зад See It Be It е освен да сложи дами от промишлеността в центъра на вниманието, само че и да им даде най-хубавото от фестивала - ентусиазъм, контакти, наставнически сесии с най-големите имена в сектора, уъркшопи и достъп до извънредни събития. В програмата тази година се включиха общо 15 участници от целия свят, определени измежду повече от 650 претенденти след поредност от изявленията и асортимент на база портфолио, награди и опит.
* От акцията Fearless Girl (Безстрашно момиче - бел. ред.) на капиталовия фонд State Street Global Advisors, направена от
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР