Илияна Йотова участва в откриването в Йерусалим на XVII Световна

...
Илияна Йотова участва в откриването в Йерусалим на XVII Световна
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: За спасението на българските евреи трябва да говорим, мълчанието убива спомена и общочовешките ценности

Илияна Йотова взе участие в откриването в Йерусалим на XVII Световна среща на българските медии, осведоми прессекретариатът на президента. 

" Разговорът за отричането на насилието и омразата и връщането към полезностите на цивилизацията е дело на медиите. Разчитам на вас, сътрудници, дружно да приказваме за тези значими тематики ". С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства гостите и участниците в XVII Световна среща на българските медии, която се организира в Йерусалим и Тел Авив.

" Медии и избавление " е тематиката на тазгодишната среща, отдадена на идната през 2023 година 80-годишнина от спасяването на българските евреи. За тези събития би трябвало да приказваме, мълчанието убива освен загатна, само че и общочовешките полезности – мир, съчувствие, взаимност, приемливост ", посочи Йотова.

Основна тематика в изявлението на вицепрезидента бяха дезинформацията, подправените вести и битката с тях. 

" Дълго можем да приказваме за аргументите, само че е ясно – с цел да се стигне до днешната зараза, са нужни производител, консуматор и пропагандатор. Сложните рецесии, които не намират съответни решения, пораждат неустановеност, неустойчивост, изострен недостиг на правдивост, поляризация, съмнение, бързо оттегляне от отвоювани с десетилетия човешки права и са плодородна почва за дезинформация ", уточни Илияна Йотова. 

По думите ѝ, дефицитът на политическо водачество и визионерство неведнъж е причина за производство на подправени вести от страна на политиците.

Илияна Йотова посочи голямата социална роля на медиите и нуждата от повече храброст за отвоюване на статута си в конкуренцията със обществените мрежи. Вицепрезидентът означи бързото разпространяване на подправените вести. 

" На същинските вести им е нужно приблизително шест пъти повече време, с цел да доближат до потребителите ", уточни тя.

" Бушуващата война в Украйна е в центъра на Европа и за Европа е кошмарната реалност на дезинформацията. Скорошно изследване демонстрира, че множеството от половината от българите не имат вяра на информациите за войната ", съобщи Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът подчертава върху методите за ограничение на разпространяването на подправените вести – от държавно равнище посредством законодателни начинания до техническите решения.

" Битка, която се води с думи, може да бъде извоювана единствено с думи. Това е моето обръщение към всички ", приключи изявлението си Илияна Йотова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР