Икономистът казва, че в Закона за публичните финанси е записано,

...
Икономистът казва, че в Закона за публичните финанси е записано,
Коментари Харесай

Васил Караиванов: Законопроектът за бюджет е едно, а изпълнението му е съвсем различно нещо

Икономистът споделя, че в Закона за обществените финанси е записано, че бюджетът на страната би трябвало да бъде или уравновесен или да бъде позитивен, т.е. да има остатък. Ако обаче се случи по този начин, че да има недостиг, той не би трябвало да надвишава 3 %. Ако бюджета се изготвя от ChatGPT, той без да се замисля и без да прави сделки с която и да е политическа мощ ще сглоби бюджет отговарящ навръх условията.

На въпроса на Г. Найденов дали страната, бизнеса имат подготвеност да реагират на това, че ChatGPT би могъл да размени част от аутсорсинг промишлеността и call-центровете, които са конфигурирани в България, В. Караиванов дава отговор, че в България този тип промишленост би трябвало да се насочи към даване на артикули и услуги с по-висока добавена стойност и дава образец: „ Когато имаш личното лого върху продукта или услугата, създал си, вложил си, направил си научноизследователската активност, научноизследователско-приложната активност, цялото RND (research and development) и тогава към този момент имаш крайния артикул, който е с високата добавена стойност. ”

Според икономиста не е изгубва това, че задграничните вложители заобикалят България. „ Инвеститорите споделят, идваме да създадем цех при теб, обаче страната би трябвало да ни го финансира, и т.е. ние с цел да ти създадем завода, ти би трябвало да ни го построиш, да ни осигуриш обществени придобивки за служащите и чиновниците ни, т.е. да им покриваш обществените осигуровки за години напред, парите за образование парите и така нататък, т.е. сметката не излиза. “
Целият диалог на Георги Найденов с Васил Караиванов можете да гледате във видеото:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР