Икономистът Георги Ангелов би тревога за финансовия кошмар, който ще

...
Икономистът Георги Ангелов би тревога за финансовия кошмар, който ще
Коментари Харесай

10 юни! Финансов кошмар и удар по пенсионерите

Икономистът Георги Ангелов би паника за финансовия призрачен сън, който ще настъпи в страната на 10 юни, в случай че няма второ удължение на бюджета и стъпки за приемането на нов.

" За първото полугодие, до края на юни може би няма да е проблем. В края на юни ще дойдат годишните корпоративни налози. Ще има доходи, само че второто полугодие, изключително есента и зимата, нормално разноските са доста повече от приходите. Особено в случай че нещата се движат по инерция и няма бюджет, който да стабилизира обстановката.
-->
Не можем да караме второто полугодие без бюджет. ", разяснява пред БНР икономистът Ангелов.

Докато се одобри бюджет, ще би трябвало да се удължи миналогодишният закон за бюджета, тъй като към този момент няма техническо време да се одобри бюджета до 10 юни. Реалистичният интервал е до 1 юли, разясни икономистът.

По думите му удължаването може да е с няколко седмици.

Пенсиите се заплащат на 7 юни. За пенсиите няма проблем. След това, в случай че няма никакво решение на Народното събрание, не могат да се вършат разноски, уточни Ангелов.

" В противоположен случай на 10 юни просто всички разноски стопират. Без да се вземе решение от Народното събрание, никакви разноски не могат да се вършат. "

След приемането на бюджета за 2023 година незабавно би трябвало да стартира и работа по бюджета за идната година, т.е. ще се работи по три бюджета, акцентира Георги Ангелов.

Капиталовите разноски са една от огромните благоприятни условия за стесняване на недостига. Всяка година остават неизползвани средства. Тази година при планувани 10 милиарда евентуално ще останат повече, означи икономистът. Според него " би било обикновено цялата свръхпечалба от енергетиката да влезе в бюджета ".

" ПВУ, в случай че се отпушат промените, има два транша, които можем да вземем тази година ", добави още той.

Може да се чака закъснение на растежа на Данък добавена стойност. Инфлацията ще продължи да понижава, този елементарен метод за събиране на Данък добавена стойност посредством инфлация ще изчезне, предвижда Ангелов.

Антикризисните ограничения от времето на пандемията би трябвало да стартират да отпадат, добави икономистът. Той е безапелационен, че би трябвало да се приоритизира и би трябвало да се борим със сегашната рецесия, а не да хвърляме запас в предходната.

" Енергийните помощи, които раздавахме на всички компании, към този момент няма потребност от тях. Това може да освободи финансов запас, без да се подвигат ставките на налозите на всички компании. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР