Икономиката ни претърпя негативни шокове, както от пандемията, така и

...
Икономиката ни претърпя негативни шокове, както от пандемията, така и
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Допълнителните държавни разходи ще увеличават дълга и ще доведат до прекомерна фискална експанзия

" Икономиката ни претърпя отрицателни шокове, както от пандемията, по този начин и в този момент от войната в Украйна. Намаля икономическата интензивност и се усилиха цените, като това докара до висока инфлация. Ефектите върху предлагането и цените на суровините се комбинират с последствията от паричните и фискални тласъци ".

Това съобщи за ФАКТИ икономистът Румен ГЪЛЪБИНОВ .

" Непосредственото икономическо влияние идва под формата на високи цени на силата, храните и суровините. С спирането в световните вериги на доставки се изостриха стагфлационните условия, които се появиха още предходната година. Увеличаването на паричните обезщетения и помощи към този момент не са задоволителни за попречване рухването на частното ползване ", добави икономистът-

" Така спомагателните държавни разноски просто ще усилват дълга и ще доведат до несъразмерна фискална агресия. Нужна е постепенна бюджетна консолидация, както и политики за понижаване на налозите – понижение на Данък добавена стойност върху храни, медикаменти, сила и горива, с цел да се смекчи ударът от възходящите цени и да се овладее инфлацията. Основните ни стопански цели би трябвало да са в поддръжка на икономическата интензивност и обезпечаване стабилността на цените. Инструменти за реализиране на тези цели са икономическата и обществена политика, както и регулаторните рамки, които да се употребяват надлежно за справяне с инфлацията, поддръжка на икономическата интензивност и настоящ контрол. В противоположен случай отиваме към трайно висока инфлация и невисок напредък, които семействата и потребителите ще усетят неприятно, а най-после всичко това ще има и политически последствия в бъдеще ", съобщи още събеседникът на ФАКТИ .

Румен Гълъбинов изясни и какво тъкмо значи постоянно споменаваният в последно време стопански термин " стагфлация ":

" Стагфлацията е икономическо събитие, което се дефинира от интервали със забележителна инфлация, дребен или никакъв напредък и висока безработица. Стагфлацията е термин, употребен за изложение на стопанска система, която изпитва забележителна инфлация, висока безработица и муден или никакъв стопански напредък. Терминът съчетава думите застоялост в Брутният вътрешен продукт и инфлация.

Теорията за шока в предлагането твърди, че стагфлацията поражда вследствие на ненадейно понижаване на предлагането на услуга или стока.

Това води до внезапно увеличение на цените, което нормално понижава маржовете на облага за множеството компании и забавя икономическия напредък.

Теорията за неприятната политика счита, че държавните политики, регулиращи стопанската система, също могат да окажат влияние, защото интервенциите в поддръжка на задачите за непоклатимост на цените, ниска безработица и стопански напредък могат да си опонират.

Стагфлацията се назовава още рецесия-инфлация, което е икономическо събитие, белязано от устойчива висока инфлация, висока безработица и стагниращо търсене в стопанската система на страната ", изясни икономистът.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР