Икономиката на САЩ се оказа по-устойчива от очакваното, въпреки прогнозите

...
Икономиката на САЩ се оказа по-устойчива от очакваното, въпреки прогнозите
Коментари Харесай

Джанет Йелън: Икономиката на САЩ е по-устойчива от очакваното

Икономиката на Съединени американски щати " се оказа по-устойчива " от предстоящото, макар прогнозите за криза, съобщи министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън, изразявайки вяра, че страната може да понижи инфлацията, като в същото време резервира силата на пазара на труда, съобщи Агенция Франс Прес.


Нейните мнения идват малко откакто ревизираните стопански данни демонстрираха, че през първото тримесечие най-голямата стопанска система в света се е разширила доста повече от предстоящото, подкрепена от потребителските разноски.

" Продължавам да имам вяра, че има път към понижаване на инфлацията при опазване на здрав пазар на труда ", съобщи Йелън.

" Без да подценявам забележителните опасности пред нас, доказателствата, които видяхме до момента, допускат, че сме на този път ", добави тя.

Според нейните бележки бизнес водачите също " все по-често показват доверие " в стопанската система на Съединени американски щати.

Тя добави, че мощните позиции на пазара на труда и постоянните салда на семействата и предприятията би трябвало да подкрепят стопанската система в бъдеще, даже в случай че интензивността намалее с понижаването на инфлацията.

" Въпреки че има елементи от нашата стопанска система, които се забавят, семействата харчат със постоянни темпове, а бизнесът продължава да влага ", сподели Йелън.

Тъй като данните алармират, че стопанската система на Съединени американски щати е по-силна от предстоящото, съгласно анализаторите някои от тях към този момент се питат дали рецесията е неизбежна за страната или е допустимо " меко приземяване ".

Това се отнася до сюжет, при който инфлацията се връща към задачата на политиците от два %, без да се стигне до огромен спад.

В речта си Йелън също по този начин похвали достиженията на администрацията на президента Джо Байдън, в това число напъните за стимулиране на вложенията в инфраструктурата и бранша на полупроводниците в страната.

Програмата на президента, наречена " Байдънномика " (Bidenomic), се ползва в миг, когато той се стреми да бъде избран отново през 2024 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР