Икономиката на Китай показа изненадваща устойчивост през август, с по-бърз

...
Икономиката на Китай показа изненадваща устойчивост през август, с по-бърз
Коментари Харесай

Икономиката се оживява, но имотната криза се задълбочава

Икономиката на Китай сподели изненадваща резистентност през август, с по-бърз от предстоящото напредък в производството и продажбите на дребно, подкрепящи възобновяване след пандемията от ковид. Задълбочаващият се спад на пазара на парцели обаче натежава и забавя вероятностите за развиване.

Втората по величина стопанска система в света набира скорост, откакто на косъм избегна стесняване през юни и леко увеличи вероятностите за възобновяване през останалата част от годината.

Индустриалното произвеждане е повишено с 4,2% през август по отношение на година по-рано, което е най-бързият ритъм от март, съгласно Националното статистическо бюро (NBS). Това надвиши нарастването от 3,8%, предстоящо от анализатори в изследване на организация Reuters, и нарастването от 3,8% през юли.

Инвестициите в дълготрайни активи са нарастнали с 5,8% през първите осем месеца на 2022 година по отношение на същия интервал на миналата година, над плануваното нарастване от 5,5% и по отношение на растежа от януари-юли от 5,7%.

Икономическото усъвършенстване на Китай през август е било „ мъчно реализирано “ с помощта на подкрепящите политики. Възстановяването е нежно, изключително на фона на комплицираните международни условия.

За разлика от оптимистичните данни за цялостната стопанска система на Китай, секторът на парцелите се сви в допълнение през август. Инвестициите в парцели през предишния месец са намалели с 13,8% - най-бързият ритъм от декември 2021 година, съгласно калкулации на Reuters, основани на публични данни.

Цените на новите жилища паднаха с 1,3% на годишна база през август. Някога основен мотор на икономическия напредък, пазарът на парцели в Китай влиза от рецесия в рецесия от средата на 2020 година, откакто регулаторите се намесиха, с цел да понижат непотребния ливъридж на бизнесмените.

Неволите на пазара на парцели натежаха върху втората по величина стопанска система в света, като политиците в този момент се борят да предотвратят нескончаем спад.

На фона на слабото потребителско и бизнес доверие, фирмите са внимателни по отношение на разширението и наемането на повече служащи. Процентът на безработица, основан на национално изследване, се намали леко до 5,3% през август от 5,4% през юли. Младежката безработица остава висока - 18,7%, откакто доближи рекордните 19,9% през юли.

В края на месец май политиците оповестиха над 50 ограничения за подсилване на стопанската система и подчертаха, че това тримесечие е сериозен миг за политически дейности. В началото на настоящата седмица министър председателят Ли Къцян, разгласи разширени данъчни облекчения за дребните компании и спомагателна квота от 200 милиарда юана за разпределяне на заеми за производството и промишленостите за обществени услуги.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР