Икономиката на Германия нарасна слабо през второто тримесечие на 2022

...
Икономиката на Германия нарасна слабо през второто тримесечие на 2022
Коментари Харесай

Слаб растеж на германската икономика през второто тримесечие



Икономиката на Германия набъбна едва през второто тримесечие на 2022 година с помощта на държавните и на разноските на семействата, което обаче беше задоволително за нейното завръщане към равнището от последното тримесечие на 2019 година - тъкмо преди началото на коронавирусната пандемията и последвалата я икономическа рецесия, демонстрират едва ревизирани във възходяща посока данни на немската федерална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт набъбна през интервала април - юни с 0,1% по отношение на първите три месеца на 2022 година, когато се увеличи с 0,8%, до момента в който миналата оценка на Destatis беше за застоялост на немската стопанска система (0,0%).

" Въпреки сложните рамкови условия в международната стопанска система, немската стопанска система съумя да се задържи през първите две тримесечия от 2022 година ", уточни доктор Георг Тийл, президент на Федералната статистическа работа.

Разходите на семействата се усилиха с 0,6%, защото потребителите се възползваха от опцията да пътуват и да излизат повече, откакто съвсем всички Covid ограничавания бяха отстранени и макар огромните нараствания на цените и енергийната рецесия. Държавните разноски пък набъбнаха с цели 2,3%, а вложенията в машини и съоръжение - с 1,1%.

От друга страна обаче, бруто образуването на главен капитал в строителството се намали с 3,4% след извънредно положителната и мека зима, която разреши на положително показване на строителството през зимните месеци.

Въпреки спиранията във веригите на доставки в международен мащаб, износът на артикули и услуги от Германия набъбна през втрото тримесечие на 2022 година с 0,3%, до момента в който вносът се увеличи много по-силно с 1,6 на 100.

От позиция на производството, премахването на противопандемичните ограничавания докара до покачвания в множеството браншове на услугите, само че имаше спадове в производството и строителството.

Спрямо второто тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт на Германия набъбна през интервала април - юни с 1,7% (на сезонно-коригирана база във връзка с работните дни) - над експресната оценка на Destatis за покачване с 1,4% и откакто при започване на годината се разшири с 3,6 на 100.

Въпреки че немският Брутният вътрешен продукт съумя да се върне през второто тримесечие на равнището отпреди Covid (четвъртото тримесечие на 2019 г.), вероятностите са много предизвикателни на фона на продължаващата енергийна рецесия. Икономическите индикатори през последните седмици на този стадий сочат за значителен спад на икономическата продукция през третото тримесечие на годината, като опасенията за все по-голяма газова и енергийна рецесия предвид на идната зима резервират действителната заплаха от криза.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР