Икономическото въздействие от спада в туризма след появата на пандемията

...
Икономическото въздействие от спада в туризма след появата на пандемията
Коментари Харесай

Ето какви са финансовите щети, нанесени на туризма от пандемията

Икономическото влияние от спада в туризма след появяването на пандемията може да доближи 4 трилиона $, се споделя в отчет на Организация на обединените нации, представен от организация БГНЕС.

Съвместният отчет на Световната туристическа организация на Организация на обединените нации (UNWTO) и Конференцията по търговия и развиване (UNCTAD) откри, че неналичието на необятно публикувана имунизация в разрастващите се страни води до възходящи стопански загуби. Избухването на пандемията от ковид докара до съвсем прекъсване на интернационалните въздушни пътувания през по-голямата част от предходната година, защото доста страни отхвърлиха да разрешат несъществени пътувания. Това проби дупка от $2,4 трилиона в туризма и обвързваните с него браншове предходната година и отчетът предизвестява, че сходна загуба може да се случи и тази година според от разпространяването на имунизациите за COVID-19.

Спадът в туристическия бранш, породен от пандемията от ковид, може да докара до обстоятелството през 2021 година световният Брутният вътрешен продукт да спадне от 1,7 на 2,4 трилиона $, което, прибавяйки се към предходните индикатори за 2020 г ще докара до общи загуби от към 4 трилиона $. Тази прогноза се съдържа в отчета на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD), оповестен в Женева. „ Очаква се възобновление в интернационалния туризъм през втората половина на тази година, само че съгласно отчета на UNCTAD, през 2021 година към момента се чакат загуби от 1,7 до 2,4 трилиона $ спрямо 2019 година “, обявиха специалистите.

Авторите на отчета обръщат внимание на забележителното влияние на всеобщата имунизация върху туристическия бранш. В страни с висок ритъм на имунизация икономическите загуби няма да бъдат толкоз високи, колкото в страни, където имунизацията е мудна или едвам почнала. С неравномерни равнища на имунизация - с някои страни, ваксинирали по-малко от един % от популацията си, до момента в който други надхвърлили 60% - икономическите вреди са съсредоточени в страните с невисок % на имунизация.

Докладът установи, че " асиметричното използване на ваксини усилва икономическия удар, който туризмът е претърпял в разрастващите се страни, защото те могат да съставляват до 60 % от загубите в световния Брутният вътрешен продукт. " Той отбелязва, че към този момент е претърпян най-големия спад в туристическите пристигания през предходната година, оценявайки го на сред 60% и 80%. Въпреки че секторът на туризма се чака да се възвърне по-бързо в страни с високи равнища на имунизация, като Съединени американски щати, UNWTO не чака интернационалният туризъм да се върне на предпандемични равнища най-рано до 2023 година. Очаква се спадът на интернационалния туризъм с 63-75 % през тази година от равнищата за 2019 година, планувани от UNCTAD, да докара до загуба на икономическа интензивност сред 1,7 и 2,4 трилиона $.

Докладът съдържа вероятни сюжети за развиване на обстановката. При най-песимистичния сюжет тази година интернационалните пътувания ще спаднат със 75%. В този случай туристическият бранш ще загуби $948 милиарда, а световният Брутният вътрешен продукт ще претърпи обща загуба от $2,4 трилиона. Вторият сюжет се основава на почти 63% понижение на интернационалните туристически пътувания. Третият допуска, че ще има 75% по-малко визити в страни с ниско равнище на имунизация против ковид, а в страни, в които забележителна част от популацията е имунизирано, туристическият поток ще намалее с 37%. Според втория сюжет загубата на международния Брутният вътрешен продукт се предвижда на 1,7 трилиона $, а съгласно третия - 1,8 трилиона. „ Очаква се туристическият бранш да се възвърне по-бързо в страни с висок % на имунизация, като Франция, Германия, Швейцария, Обединеното кралство и Съединени американски щати “, споделят специалисти. В отчета се показват рестриктивните мерки за пътешестване, бавното ограничение на вируса, ниското доверие от страна на пътуващите и неприятната икономическа среда като съществени бариери пред развиването на промишлеността.

„ Светът се нуждае от световни старания за имунизация, които да защитят служащите, да смекчат отрицателните обществени въздействия и да доведат до стратегически решения за туризма, учредени на евентуални структурни промени “, съобщи и.д. генералният секретар на UNCTAD Изабел Дюран. През 2020 година директните и непреки загуби на световния Брутният вътрешен продукт заради забавянето на интернационалния туризъм възлизат на, съгласно UNCTAD, 2,4 трилиона $. За 12 месеца броят на интернационалните туристически пътувания е намалял с 1 милиард, или 73%. Особено тежко са наранени разрастващите се страни, където потокът от туристи е намалял с към 60-80%. Най-големи загуби са понесли Североизточна и Югоизточна Азия, както и Океания, Северна Африка и Южна Азия. В същото време спадът в туризма е засегнал в по-малка степен Северна Америка, Западна Европа и Карибите. " Туризмът е избавителен пояс за милиони и напредването на имунизацията за отбрана на общностите и подкрепяне на безвредното рестартиране на туризма е от решаващо значение за възобновяване на работни места и генерирането на по този начин нужните запаси ", съобщи генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР