Икономическият растеж в целия Европейския съюз и в частност в

...
Икономическият растеж в целия Европейския съюз и в частност в
Коментари Харесай

Евростат потвърди за добра икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната

Икономическият напредък в целия Европейския съюз и в частност в еврозоната се забави едва през третото тримесечие на годината по отношение на предходните три месеца, само че все пак стопанската система на остарелия континент е на път да означи през актуалната година своето най-силно показване от 2007-а година насам, демонстрира неревизирана оценка на Евростат, съобщи БНР.

Брутният вътрешен артикул на еврозоната набъбна на сезонно-коригирана база през интервала юли - септември с 0,6% по отношение на второто тримесечие, когато се увеличи с 0,7%, потвърждавайки експресната оценка на европейската статистика от края на октомври.

На годишна база растежът на Брутният вътрешен продукт на 19-те страни от единния валутен блок се форсира през третото тримесечие до 2,5% от 2,3% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна агресия от началото на 2011-а година. По този метод оценената за над 10 трлн. евро стопанска система на еврозоната е на път да завърши най-успешната си година от 2007-а насам - нещо, което предвижда и Европейската комисия, при показване на своя "есенен " стопански отчет.

Трябва да се има поради, че доказаната от Евростат оценка за представянето на стопанската система на еврозоната е реалност, макар че по-рано през днешния ден немската статистика регистрира по-добър от предстоящото напредък на Брутният вътрешен продукт на Германия през трите месеца до края на септември. Растежът на третата по мощ стопанска система в района - тази на Италия, също се оказа по-добър от предстоящото, като италианският Брутният вътрешен продукт набъбна през третото тримесечие с 0,5% на тримесечна база и с 1,8% на годишна база (най-солиден годишен напредък от началото на 2011-а година насам). Икономическият напредък във Финландия също се форсира през интервала юли - септември (ръст на Брутният вътрешен продукт с 1,1% на тримесечна и с 3,6% на годишна база), само че в това време има известно закъснение на икономическата агресия във Франция, Испания и Холандия, което докара и до опазване без смяна на експресната оценка на Евростат за представянето на стопанската система на еврозоната като цяло.

Евростат удостовери и своята експресна оценка за икономическия напредък в рамите на целия Европейския съюз. Според европейската статистика, Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз също набъбна през третото тримесечие с 0,6% по отношение на интервала април - юни, когато европейската стопанска система се разшири с 0,7 на 100. На годишна база стопанската система на остарелия континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,5% след агресия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, Брутният вътрешен продукт на България набъбна през третото тримесечие с 0,9% по отношение на предходните три месеца, като икономическият напредък на годишна база се форсира до 3,9% от 3,7% през интервала април - юни (според оповестена по-рано във вторник експресна оценка на Националния статистически институт).

Това отрежда на нашата страна пето място измежду всички 28 страни - членки на Европейски Съюз по движение на стопански напредък на годишна база. По-здрава икономическа агресия през третото тримесечие е маркирана в Румъния (ръст на Брутният вътрешен продукт на годишна база с цели 8,6%), следвана Латвия (повишение с 6,2%), Полша (с 5,0%) и Чешката република (повишение също с 5,0%), до момента в който Брутният вътрешен продукт на Кипър също набъбна с 3,9% сходно на темпото на стопански напредък в нашата страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР