Икономическият министър Лъчезар Борисов заяви днес, че България ще бъде

...
Икономическият министър Лъчезар Борисов заяви днес, че България ще бъде
Коментари Харесай

Страната ни става топ иновационна дестинация

Икономическият министър Лъчезар Борисов съобщи през днешния ден, че България ще бъде одобрена на международната сцена освен по линия на своята финансова непоклатимост, само че и по линия на иновационната си инфраструктура.

Министърът сподели това след инспекция на построяването на постройката на суперкомпютъра на територията на София тех парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking. В инспекцията участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят по " Иновации, научни проучвания, просвета, обучение и юноша " Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на надзорния съвет на София тех парк Костадин Петков и ръководителят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов.

По думите на Борисов това ще бъде мястото, което ще потвърди, че България е в центъра на Европа, тръгвайки от техническата инфраструктура, преминавайки през иновационната и достигайки до най-важните моменти за бъдещото развиване на България, даже и по време на рецесия.

Икономическият министър заяви, че през днешния ден министерството е превело близо 7 млн. лв. за нововъведения през Националния иновационен фонд на 25 юридически лица и акцентира значимостта на нововъведенията за страната.

Министърът на финансите Кирил Ананиев подсети пред медиите, че държавното управление постоянно е подкрепяло плана за суперкомпютър, както и развиването на науката и на нововъведения, като посочи, че този план е удостоверение за това. Убеден съм, че построяването на суперкомпютъра ще трансформира България в цифров хъб за Европа, ще усили изчислителната мощност на страната ни и на Европа, съобщи министърът. Той заяви, че държавното управление е предоставило 20 млн. лв. за доставката и експлоатационните разноски за тази година за суперкомпютъра, като добави, че отсега нататък, в средносрочен проект, се планува всяка година да бъдат предоставяни 3,8 млн. лв. за употребата и активността на компютъра.

Той заяви, че ще има поддръжка за построяването на няколко пътни възли в този район, които обслужват както София тех парк, по този начин и френския колеж " Виктор Юго ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР