Икономическият министър Корнелия Нинова проведе среща с 62 търговски аташета ...

Икономическият министър Корнелия Нинова проведе среща с 62 търговски аташета

Нинова стисна чиновници за гушата, какво иска от тях

Икономическият министър Корнелия Нинова организира среща с 62 търговски аташета на България по света. Срещата бе в онлайн формат в Министерството на стопанската система и промишлеността, оповестяват от пресцентъра на ведомството.

Поради усложнената интернационална конюнктура Нинова разпореди комерсиалните представители да изготвят всеки месец разбор на обстановката в страната, в която работят. Той ще би трябвало да включва информация за икономическата и обществена среда, антикризисните ограничения и решения на държавните управления, които касаят геополитически въпроси за Европейски Съюз и България.

" Поради рецесиите, веригите на доставки се съкратяват. Фирми изтеглят производствата си от Азия и България е забавна дестинация за тях. Изпращаме ви новия указател на индустриалните зони, който изготвихме. Една от вашите задания е да го визиите на евентуални вложители и да работите за привличането им в България ", съобщи Нинова.

По време на диалога министърът запозна представителите ни в Службите по търговско-икономическите въпроси с последните решения на държавното управление, свързани със спрените доставки на газ от Русия.

„ На този стадий сме декларирали да бъдем изключени от листата за ембарго върху вноса на нефт от Русия, в случай че това не бъде утвърдено от Европейска комисия, ще наложим несъгласие. Не сме подготвени на 100% с различните доставки, само че работим по тях. Икономическата конюнктура е много динамична и би трябвало да се вземат бързи решения “, безапелационна бе министър Нинова.

Тя заяви, че следва да бъдат подхванати ограничения в актуализацията на бюджета за освобождение на газа от данък.  „ По този метод ще се опитаме да свалим цената, ще обложим с нов налог свръх печалбите на енергийните сдружения, а средствата ще се употребяват за обезщетения на стопанската система и промишлеността “, сподели икономическият министър. Тя акцентира, че държавното управление работи и по политиката на приходите - изключително към младите фамилии и възрастните, само че най-важното сега е да се обезпечи газ и нефт.

Министър Нинова съобщи, че чака от представителите на комерсиалните служби непрекъснато информация от целия свят. „ Разчитаме на Вашето интензивно подпомагане за по-нататъшно разширение на двустранното комерсиално съдействие. Най-важно е в този момент да стабилизираме стопанската система и промишлеността и външноикономическото съдействие е значима част от този развой " приключи Нинова.

Източник: standartnews.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg