Икономическият министър Кирил Петков обяви, че е назначил комисия, която

...
Икономическият министър Кирил Петков обяви, че е назначил комисия, която
Коментари Харесай

Кирил Петков ще провери и Държавната консолидационна компания

Икономическият министър Кирил Петков разгласи, че е назначил комисия, която да стартира инспекция в Държавната консолидационна компания. Петков даде обещание инспекции и в други сдружения под шапката на икономическото министерство -  " Индустриални зони " и Българска организация за обезпечаване.

" Аз нищо не знам за ДКК, няма уеб страница, желая да видя какво се случва под този холдинг. Чувам, още не съм взел обстоятелства, там са " Монтажи ", бяха дадени 500 милиона за язовирите. Там е този държавен комплекс за 90 хиляди кв. м, който в средата на рецесията се е решило, че ще се строи, с цел да се реалокират министерства. Ще вкарам много светлина там. Имаме един чадъров холдинг. под който не знаем какво се случва ", съобщи министърът пред bTV.

ДKK ръководи огромен финансов запас. Капиталът й е над 891 млн. лв.. Активите са на стойност 1.25 милиарда лева, в това число и дълготрайни материални активи за над 133 млн. лв.. 

Държавна консолидационна компания е най-големия клиент на " Българска банка за развиване ", отвън разкритите осем частни компании, които са прибрали към един милиард лв. заеми от нея. Държавното сдружение е получило банков заем, провиснал от ББР през 2016 година. С следващ анекс сумата на този заем е увеличена. Като поръчителство по него в интерес на банката е основан необикновен залог върху комерсиално дружество по смисъла на чл.15 от Търговския закон и върху част от дълготрайните материални активи на холдинга, които са на обща стойност 88.49 млн. лв.. Към септември 2020 година главницата на банковия заем възлиза на 122.65 млн. лв., а начислените лихви към този момент са 880 000 лв..

Към деветмесечието на 2020 година ДКК е на облага, която понижава до 23.06 млн. лева при 27.98 млн. лв. в края на септември 2019 година. Това се случва на фона на по-високи доходи, само че и нараснали разноски, най-много за външни услуги и други разноски. Основният доход на ДКК е от участия в дъщерни сдружения - 18.7 млн. лв., също по този начин парични приходи от други вложения и лихви. Но и по това перо има понижение. Холдингът пази солидна сума парични средства в брой - над 50 млн. лева - по разплащателни сметки и банкови депозити.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР