Икономическият ефект от дейността на Лидл България върху българската икономика

...
Икономическият ефект от дейността на Лидл България върху българската икономика
Коментари Харесай

Лидл България с принос към регионалната икономика

Икономическият резултат от активността на Лидл България върху българската стопанска система за 2019 година възлиза на 1,12 милиарда лева като има мощно изразено въздействие на районно равнище. Това сочат данните от оценката на социално-икономическото влияние от активността на компанията върху стопанската система на страната за 2019 година, направена от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Към 2019 година Лидл България участва с 99 магазина в 48 обитаеми места в страната, в това число дребни и междинни общини. Експанзията на районно равнище трансформира компанията в сериозен мотор за развиването на обособените общини и като вложител, който способства за подобряването на цялостната инфраструктура на локално равнище, и като поданик, и като основен фактор на пазара на труда. По данни от отчета точно равнищата на заплащане в компанията оказват най-голямо влияние в районен проект. Във всяка община, където Лидл България участва, междинната брутна заплата на чиновниците на веригата е по-висока от междинната в бранш търговия за съответната община. Разликите са най-големи в междинни по мярка общини като Несебър, Панагюрище, Велинград, Гоце Делчев, а допълнително от 10 общини възнагражденията в Лидл са над два пъти по-високи от междинната заплата за общината като цяло.

„ Най-отчетливо е въздействието на компанията в по-малките обитаеми места, където структурата на пазара на труда е по-различна от тази в огромните градове, по тази причина когато там се появи шеф като Lidl, който залага на правилата на цялостно обявление на заетостта, на съблюдаване на трудовото законодателство, предлага разнообразни пакети от обществени придобивки, а и дава в номинално изражение много по-високи от междинните заплати, той става водач на локалния пазар, по който всички останали стартират да се съизмерват “, разяснява Лъчезар Богданов, основен икономист на ИПИ и началник на екипа, изготвил отчета.

Данните демонстрират още, че Лидл България заплаща доста по-високи от междинните заплати даже и в общините с високи равнища на безработица, където компанията би могла да си разреши по-ниски равнища на възнаграждение, с които да притегля качествени чиновници. По този метод на процедура, Лидл България изравнява стандарта за хонорари на хора с сходен профил и умения във всяко обитаемо място, където оперира, което оказва значително въздействие освен върху локалния пазар на труда, само че и върху районната стопанска система – по-добре платените чиновници могат да харчат повече и да спомагат за развиването на други бизнеси, като вършат поправки в домовете си, купуват артикули и употребяват услуги.

Пълният отчет за оценката на социално-икономическото влияние от активността на Лидл България върху стопанската система на страната, както и видео по тематиката, можете да видите тук:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР