Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се

...
Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се
Коментари Харесай

За първи път: Българите най- оптимистични в ЕС

Икономическите настройки в еврозоната и в целия Европейски съюз се утежниха през юли по-силно от предстоящото, като оптимизмът означи спад във всички водещи браншове, а потребителското доверие доближава ново рекордно ниско равнище на фона на продължаващата война в Украйна, растящата инфлация и енергийната рецесия.

Това демонстрират резултати от последно изследване на Европейската комисия, оповестени в четвъртък.

За България обаче Европейска комисия регистрира усъвършенстване на икономическите настройки за втори следващ месец, като има едва усъвършенстване и на потребителските настройки.

Влошаването на стопански настройки в Европейски Съюз и в частност в еврозоната е вследствие на спад на доверието във всички водещи браншове (в промишлеността, сферата на услугите, търговията на дребно и строителството) предвид на продължаващата война в Украйна и свързаната с нея енергийна рецесия.

В същото време инфлацията продължи да нараства към многогодишни върхове, а ЕЦБ стартира цикъл на покачване на лихвите в еврозоната, което също способства за отрицателните бизнес настройки на остарелия континент.

Очакванията за продажните цени се забавиха и в четирите водещи бизнес бранша, изключително в промишлеността и строителството. Ценовите упования на потребителите пък се стабилизираха след три месеца на спад, до момента в който усещанията им за развиването на цените през последните дванадесет месеца продължиха да се повишават, достигайки най-високото си равнище, записано в миналото от изследването.

Индексът на икономическите настройки на Европейска комисия за България обаче бележи покачване през юли за втори следващ месец, достигайки 5-месечен връх от 99,9 пункта по отношение на 98,6 пункта през юни, регистрира изследването на Европейска комисия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР