Икономическите фактори и личната грижа за здравето имат много по-голяма

...
Икономическите фактори и личната грижа за здравето имат много по-голяма
Коментари Харесай

Здравни министри обсъдиха мерки срещу демографската катастрофа на кръгла маса на „Ротари“

Икономическите фактори и персоналната грижа за здравето имат доста по-голяма роля от положението на здравната система, уточни Христо Хинков

Кръгла маса „ Демографската рецесия в България “ с присъединяване на проф. доктор Аб Клинк - един от огромните европейски експерти по тематиката, се организира този уикенд в София. Форумът бе проведен от „ Ротари България “ , като в него участваха няколко министри на опазването на здравето, академични преподаватели, ръководители на огромни лечебни заведения..

Модератор на панела за връзката сред качественото опазване на здравето, смъртността и раждаемостта на популацията и за положителните практики и решения от приложените промени в опазването на здравето на Нидерланция бе воден от доктор Стойчо Кацаров – някогашен отраслов министър.

Той и знесе статистически данни за демографската картина у нас през последните десетилетия. Стръмен растеж на популацията се е следил докъм средата на предишния век, след което стартира противоположна наклонност.

От 2010 до 2020 година то е намалявало приблизително с сред 40 и 45 хиляди души на година , колкото е една приблизително огромна община, уточни Кацаров.

През 2021 година спадът е ексклузивен – 90 хиляди души, поради коронавирус.

И преди пандемията обаче смъртността в България е била измежду най-високите в Европейския съюз . Животът у нас е с 10 години по-кратък по отношение на междинното в Европейски Съюз.

Според Стойчо Кацаров имаме големи запаси за понижаване на така наречен предотвратима смъртност. В България тя е 226 на 100 хиляди при 166 на 100 хиляди в Европейски Съюз. Тук са нужни ограничения, свързани с тютюнопушенето, мръсния въздух, здравословния метод на живот , счита той.

Проблем в здравната система у нас е, че средствата в нея порастват осезаемо, само че това не усъвършенства качеството й . Което не значи, че парите за опазване на здравето са задоволително, счита доктор Кацаров.

Той изреди ограничения в няколко направления, които биха могли да доведат до положителни резултати. Едните са свързани с успеваемостта на разноските в лечебните заведения, което касае собствеността.

Разходите постоянно са по-ефективни при частната благосъстоятелност. При държавната благосъстоятелност загубата е за данъкоплатците, изясни Стойчо Кацаров.

Според него следва да се работи и за усилване на конкуренцията, както и за преосмисляне на част от регулациите , които утежняват разкриването на нови лечебни заведения и отделения.

От друга страна, актуалният министър на опазването на здравето Христо Хинков уточни, че през последните 30 години популацията в България е намаляло фрапантно - с сред 2 и 3 милиона души. Статистиката обаче е условна, тъй като доста от българите просто се преместили да живеят в чужбина.

„ Детската смътност понижава стабилно в България и това е доста значим факт “ , съобщи проф.д-р Хинков. Раждаемостта у нас била на устойчиви равнища през последните десетина години. Министърът даде като образец програмата във Франция за стимулиране на фамилиите.

Иначе, високата смъртност е проблем, който визира здравната система, само че и всички останали сфери на живот , счита Христо Хинков.

Той цитира проучване в западни страни, съгласно което тази система е виновна на 10% за положението на публичното здраве на една нация . Тежестта на икономическите фактори била доста по-голяма – 40%; също толкоз била тя и по повод персоналното отношение към здравето.

Ние сме на челните места в Европа по предвидима и преодолима смъртност. Това е обвързвано с предварителна защита и лекуване, уточни доктор Хинков. Според него следва да се работи в посока всеобща профилактика и водене на здравословен метод на живот

Това обаче е развой, който касае всички нас. И в тази посока значима роля може да имат организации като „ Ротари “, счита министърът.

Лекция по-късно изнесе проф. доктор Аб Клинк - някогашен министър на опазването на здравето на Нидерландия в интервала 2007 – 2010 г. Страната е измежду първите в света по качество и достъп до здравната система. Това обаче е  реализирано след промяна, осъществена точно от проф. Клинк.

Нидерландецът показа опита си, като изнесе статистика, която сподели по едно и също време фрапантно понижаване на разноските за опазване на здравето в страната му и съществено възстановяване на нейната успеваемост.

С лекции участваха още доцент доктор Георги Бърдаров - началник на катедра " Социално-икономическа география в СУ " св.Климент Охридски " и доцент доктор Красен Станчев - учител в катедра " Публична администрация " в СУ " св. Климент Охридски ".

Кръглата маса бе проведена от дистрикт гуверньора на Ротари България Христо Михайловски и е във връзка 90 години от основаването на ротарианското придвижване у нас.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР