Икономическата свобода на България е възпрепятствана от все още ниската

...
Икономическата свобода на България е възпрепятствана от все още ниската
Коментари Харесай

Без напредък по икономическа свобода заради правосъдието и правителството

Икономическата независимост на България е възпрепятствана от към момента ниската правосъдна успеваемост и интегритета на държавното управление. Това споделя основаният в Съединени американски щати мозъчен концерн The Heritage Foundation, който изготвя годишния показател за икономическата независимост. 

За да може България да усъвършенства цялостната си икономическа независимост, държавното управление ще би трябвало да приложи промени, ориентирани към правосъдната успеваемост на страната и оценките за честността на ръководството държавната честност, показва The Heritage Foundation.

" Съдебната власт остава една от институциите с минимум доверие в България и изказванията за непотизъм, корупция и непозволено политическо и бизнес въздействие са необятно публикувани. Корупцията на по-високо равнище, изключително при публичните поръчки и потреблението на средства от Европейски Съюз, също е необятно публикувана ", добавя мозъчният концерн.

На фона на сериозните констатации България се придвижва единствено с една позиция напред в класацията за икономическа независимост на Фондация Heritage за 2021 година – от 36-то място през 2020 година до 35-то в тазгодишния показател, в който са включени над 180 страни. Оценката на страната ни се усъвършенства със единствено 0,2 точки до 70,4 точки от 100 вероятни основно заради подобрението на оценката за данъчната тежест, като по този начин оставаме в групата на най-вече свободните страни.

Запазва се ниската оценка за успеваемостта на правосъдната система - 43,6 точки, и държавен интегритет – 46,8 точки. Най-висока оценка страната ни получава по индикатора фискално здраве – 99,2 точки. Следва данъчно задължение с 93,9 точки, парична независимост – 85,2 точки, независимост на търговия - 84 точки, и капиталова независимост - 70 точки.

За района на Европа България е на 20-то място по икономическа независимост, а за Балканите е водач.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР