Икономическата ситуация в Китай се влошава с бързи темпове и

...
Икономическата ситуация в Китай се влошава с бързи темпове и
Коментари Харесай

Ще затъне ли Китай като Япония през 90-те

Икономическата обстановка в Китай се утежнява с бързи темпове и от ден на ден икономисти вършат съпоставения с това, което видяхме в Япония през 90-те - срив след десетилетия на напредък, криза и доста постепенно възобновяване надалеч от най-хубавите индикатори, написа.

Двата сюжета имат значително прилики и значително разлики, само че също така има и характерни геополитически фактори, които могат да създадат проблемите в комунистическата страна още по-тежки.

Контекст : След дълъг интервал на следвоенен напредък, Япония стана на пръв взор непобедима експортна мощ. В началото на 90-те, обаче, борсовите и имотните балони се спукаха и торпилираха стопанската система, припомня в своя публикация WSJ. Въпреки свалянето на лихвите, растежът не се завърна и по този начин - на процедура чак до наши дни.
 Защо стопанската система на Китай няма скоро да изпревари американската
Защо стопанската система на Китай няма скоро да изпревари американската

Случващото би трябвало да тормози целия свят

Детайли : Основните проблеми на Япония от 90-те и на Китай през днешния ден са сходни - отслабнало търсене и дефлация, срив на цените на парцелите, висока задлъжнялост и застаряващо население. Тук има две гледни точки.
Според някои икономисти място за терзание няма - в случай че гледаме съотношението на цената на парцелите или на фондовия пазар по отношение на Брутният вътрешен продукт, китайските балони не са толкоз огромни, колкото са били японските преди 30 години. Освен това, контролът на Пекин е много по-силен и рисковете от внезапно повишаване на юана и удар по износа са по-малки. Така и упованията са най-малко през идващите няколко години растежът на китайската стопанска система да е по-голям от този на японската през 90-те, написа в своя публикация WSJ. Други, обаче, показват, че Китай е в по-лоша геополитическа обстановка от Япония и това може да сътвори доста съществени проблеми с износа към богатите западни пазари. Не оказват помощ и опитите на Пекин да " респектира " частния бранш през последните години - в това число посредством възпиране от по-широкообхватни тласъци за бизнеса. Освен това, Китай сега застарява много по-бързо и при равнища на приходите, които са доста по-ниски спрямо Япония.
От друга страна : На пръв взор войната в Украйна отвори за Китай спомагателни пазари в Русия, както и опция за импорт на евтини енергоносители, само че обстановката е по-сложна.
 Китай към този момент не е търговски сътрудник №1 на Съединени американски щати: Мексико излиза на хоризонта
Китай към този момент не е търговски сътрудник №1 на Съединени американски щати: друга страна излиза на хоризонта

Страната не е имала по-голяма прелест за вложителите, колкото в този миг

" Една от най-големите неточности на китайската външна политика през последния половин век е обвързването с Русия ", специалистът от World Policy Institute Джеймс Нолт. Причините са най-малко две.
Много от украинския експорт - изключително на зърно и на торове, беше за Китай и не е изцяло и равностойно заместен; Голяма част от големите заеми по самодейността " Един пояс - веднъж " бяха за страни като Пакистан и Египет, които претърпяват пагубна инфлация поради войната. Една трета от парите пък са за планове в Русия, която е под наказания и мъчно ще ги върне.
Още нещо : Когато Китай киха, Африка подвига температура. Икономическите проблеми към този момент осезаемо понижават финансовите инжекции за Черния континент. Африканската агресия на Китай направи някои от по-слабите локални стопански системи извънредно подвластни от вложенията на комунистическата страна, която безусловно " колонизира " стратегически райони на континента.
 Богатата на злато, нефт и какао Гана: Икономиката на
Богата на злато, нефт и какао: Икономиката на " Изгряващата звезда " на Африка залязва

Бавният път към злополуката на осмия по величина производител на нефт в Африка

Според " Ройтерс " през 2022 година Китай е дал заеми за по-малко от 1 милиарда $ на африканските страни - най-ниското равнище от две десетилетия. Според специалисти причина са вътрешните проблеми.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР