Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) даде днес на превратаджиите

...
Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) даде днес на превратаджиите
Коментари Харесай

Нигерският преврат ядоса Западна Африка

Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) даде през днешния ден на превратаджиите в Нигер период от една седмица, с цел да върнат на власт демократично определения президент на страната Мохамед Базум. В противоположен случай те заплашиха пучистите със наказания и даже допустима приложимост на мощ, предадоха Ройтерс и Франс прес.

ЕКОВАС се събра на изключителна среща в Абуджа - столицата на Нигерия, чийто президент Бола Тинубу бе определен по-рано този месец за идващ ротационен ръководител на районния блок. Тя прикани за " незабавното освобождение " на президента Мохамед Базум и за " цялостно възобновяване на конституционния ред в Република Нигер ".

Сред евентуалните наказателни ограничения против причинителите на военния прелом в Нигер са финансови наказания, възбрана за пътешестване и налагане на зона, неразрешена за полети, показва Ройтерс. Използването на военна мощ е евентуален вид за деяние, се акцентира в официалното съобщение, оповестено след края на срещата. Командващите въоръжените сили на страните от ЕКОВАС ще се съберат скоро на изключителна среща.

Комюникето осъжда поддръжката за преврата от страна на някои непознати страни и наемнически групи - очевидна отпратка към създателя на дейната в района съветска частна военна компания " Вагнер ". По-рано Евгений Пригожин приветства преврата и предложи услугите си на неговите причинители. Иначе африканските страни като цяло и водещите западни сили осъдиха пуча и приканиха за възобновяване на конституционния ред в Нигер, отбелязва Ройтерс.

Тази сутрин превратаджиите в Нигер предизвестиха за съгласно тях непосредствена опасност от " военна намеса " от страна на ЕКОВАС.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР