Икономическата активност в еврозоната отскочи рязко от 11-месечното януарско дъно,

...
Икономическата активност в еврозоната отскочи рязко от 11-месечното януарско дъно,
Коментари Харесай

Подем на бизнес активността в еврозоната през февруари въпреки растящите цени



Икономическата интензивност в еврозоната отскочи внезапно от 11-месечното януарско дъно, защото разхлабването на противоепидемичните ограничаващи ограничения даде подтик на преобладаващата в района сфера на услугите, макар че потребителите са изправени рекордно възходящи цени.

Това демонстрират предварителни данни от изследването, оповестено от компанията IHS Markit.

Тъй като разновидността Омикрон на ковид се популяризира бързо в Европа в края на 2021 година и началото на 2022 година, редица държавни управления постановиха още веднъж строги ограничения за ограничение на разпространяването му, само че защото огромна част от популацията на остарелия континент към този момент е имунизирано, доста от тези ограничения бяха последователно облекчени през сегашния месец.

Общият PMI показател, включващ интензивността в индустрията и сферата на услугите, скочи през февруари до 5-месечен връх от 55,8 пункта, откакто през януари 11-месечно удари дъно от 52,3 пункта (най-ниско равнище от февруари 2021 г.).

" Икономиката на еврозоната възвърна скоростта си през февруари, защото облекчаването на рестриктивните мерки за битка с ковид докара до възобновено търсене на доста потребителски услуги, като пътувания, туризъм и отдих, и оказа помощ за облекчение на проблемите с дефицита в предлагането “, уточни Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в IHS Markit.

Графики на общия PMI показател и на Брутният вътрешен продукт на еврозоната



PMI показател в областта на услугите скочи внезапно до 3-месечен връх от 55,8 пункта по отношение на 9-месечното януарско дъно от 51,1 пункта.

Промишленият PMI показател се намали едва до 58,4 пункта от 58,7 пункта месец по-рано, само че все пак показателят остава устойчиво на територията на агресия (над равнището от 50 пункта). PMI показателят, измерваща единствено производството, обаче набъбна през януари до 55,6 от 55,4 пункта.

С новото отваряне на стопанската система след следващата Covid вълна и на фона на очакванията, че най-лошото от пандемията е отминало, бизнес оптимизмът в еврозоната също се усъвършенства, като PMI показателят на бизнес упованията в областта на услугите се повиши до 68,7 от 67,2 пункта.

Икономическият напредък е реалност, макар че общите цени на фирмите в района на единната валута се покачваха с най-бързия ритъм, откогато IHS Markit стартира да събира тези данни в края на 2002 година, като съставният показател на индустриалните цени се повиши през февруари до 62,7 пункта от 61,9 пункта месец по-рано.

" Търсенето още веднъж надвиши предлагането, предоставяйки силата на ценообразуване на производителите и доставчиците на услуги. В същото време възходящите разноски за сила и възходящите заплати способстваха за инфлационния напън ", означи Крис Уилямсън.

Според него " усилването на инфлационния напън ще способства за спекулации за по-агресивна във връзка с лихвите позиция в границите на ЕЦБ ".

Инфлацията в еврозоната доближи рекордно високо през януари, като Европейската централна банка е под възходящ напън да стартира да стяга своята парична и лихвена политика. Според последно изследване на организация Ройтерс, водещите икономисти и анализатори допускат, че ЕЦБ ще увеличи лихвите си през втората половина на тази година и няма да изчака до 2023 година, както се очакваше по-рано.

По-рано през днешния ден организация IHS Markit регистрира възстановяване на бизнес интензивността и в двете най-големи стопански системи на еврозоната.

Общият PMI показателя на Германия се увеличи през февруари до 56,2 пункта от 53,8 пункта през януари, като PMI показателят на услугите скочи до 56,6 от 52,2 пункта, до момента в който показателят на промишлената интензивност се намали едва до 58,5 от 59,8 пункта.

Общият PMI показател на Франция пък набъбна през февруари до 57,4 пункта от 52,7 пункта месец по-рано, като PMI показателят на услугите скочи до 57,9 от 53,1 пункта, до момента в който показателят на промишлената интензивност набъбна до 57,6 от 55,5 пункта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР