Икономическа полиция е започнала проверка на заместник-кмет в Столична община

...
Икономическа полиция е започнала проверка на заместник-кмет в Столична община
Коментари Харесай

МВР разследва заместник на Фандъкова за финансови нарушения

Икономическа полиция е почнала инспекция на заместник-кмет в Столична община поради информация за непозволено изразходвани близо 85 млн. лева от парите на столичани. Министерство на вътрешните работи ще ревизира изнесенни данни в медийни изявления, съгласно които целеви доходи от такса боклук са били начосени в прорез с правилата  за покриване на несвързани с чистотата разноски. От Столична община към този момент не разясняват, с цел да се срещнат със случая. 

Според изнесените от икономическа полиция данни нарушинията са осъществени при изразходването на недобори от непостъпили такса боклук в предишни години. Събрани недобори от 2019 и 2020 година не са постъпили в целевата сметка за приходи от такса боклук, а са влезнали в общия кюп с доходи на общината и са изразоходвани за други действия. По закон приходите от такса боклук са целеви, като общините изготвят подборни план-сметки за изразходването им. Законът за локалните налози и такси планува и експлицитен текст, че неусвоените приходи от предишна година от такса боклук се употребяват за следващо финансиране на услугата. Сметната палата е удостоверила този метод на използване на закона след категорично питане, а поискани от общината и Агенция за държавна финансова инспеция документи демонстрират, че общата сума на недобори, ориентирани непозволено към други действия, възлиза на 84,5 млн. лева. 

В информацията не се загатва съответен заместник-кмет, само че финансите на общината се ръководят от Дончо Барбалов. Насочването на приходи от такса-смет към финансиране на други разноски е честа процедура на общините, като през годините е имало категорично пояснение на закона за локалните налози и такси от страната на Сметната палата. Според оповестено в детайли мнение на уеб страницата на Сметната палата в секция " Правна рамка " неспазването на целевия темперамент при изразходването на тези средства е състав на престърление по Наказателния кодекс (чл. 254а). В позицията си палатата е безапелационна, че целевият темперамент не се губи при суми, платени със забавяне, като нецелеви са единствено постъпленията от лихви поради забавянето. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР