Игровизацията“*, наричана още Геймификация“**, е модерен термин, с който е

...
Игровизацията“*, наричана още Геймификация“**, е модерен термин, с който е
Коментари Харесай

Игровизация на работното място

Игровизацията “*, наричана още „ Геймификация “** , е съвременен термин, с който е кръстен процесът на  инкорпориране на игрови детайли и игрови техники, в неигрови подтекст. За цели, разнообразни от играене.  Например – игровизацията е използвана и от ден на ден се употребява като прийом за повишение на мотивацията и ангажираността на чиновниците, в работен подтекст.

Тоест – не играете игри на работа, а превръщате работата си в игра.

Това постоянно работи като утринно кафе за летаргията, подбудена от рутината на ежедневните служебни отговорности.  Разпалва творчеството. И разсънва мотивацията. Един от главните проблеми, с които чиновниците от отдел „ Човешки запаси “ се сблъскват.

Въпросите, които най-често изникват в съзнанието, когато заговорим за Геймификация, се въртят към:  „ КАК действа/се ползва тази Геймификация? “ И  „ ЗАЩО/в какви случаи се употребява? “

Игровизацията „ работи “ на правилото на игрите.  Иначе казано – в тази ситуация се залага на занимателния, лек, неангажиращ и доброволен темперамент на игрите. В композиция с опциите, които оферират за  социализация и неофициално другарство сред другите участници.

Тук ще подчертавам върху  Различните , тъй като в границите на игрите,  другите участници  са с  еднакъв  статут – на  равни . Или в подтекста на Геймификацията и работната среда – без значение от равнището им в (корпоративната) йерархия/ пол/ цвят/ възраст/ ориентация/…. Което изначално прави геймификацията желан и използван способ за незабелязано реализиране на организационни цели. Поради своята индиферентност.

Характерно за игрите е, че те разсънват спортния дух на  участниците . Като в границите на изискванията на играта, на напред във времето излиза статутът им на  Участници , вместо (в подтекста на Геймификацията и в работна среда) този на  Служители . А в качеството си на  участници , те получават по-голяма независимост и убеденост да употребяват в по-голяма степен  капацитета си от персонални качества. И тук е моментът, в който летаргията от рутината бива победена от (сутрешното кафе на) Геймификацията , за което загатнах.

Та …  Как работи?  Както споделих – главните опорни точки в определението за Геймификация, са:  „ игрови детайли “, „ игрови техники “  и  „ неигрови подтекст “.

Какво биха могли да съставляват „ игровите детайли “?

Аватар  – с който всеки участник разполага/сам избира и с който самичък се асоциира

Точки  – реализирани от всеки участник

Мисии/Задачи/Нива  – с които играта разполага

Социална графика  – ранкиране на другите участници, тъй че в действително време всеки може да вижда достиженията си и къде се намира по отношение на останалите участници, и техните достижения

Значки  – за разнообразни типове достижения

Прогресия  – от кое място започнах; къде съм в момента; къде желая да стигна/каква е моята индивидуална/екипна цел

Друго  – всевъзможни други детайли, приложими/адаптирани за задачите на играта

Що се отнася до „ игровите теники “:

Те са характерно подбрани/замислени/създадени да задоволят задачите на играта, тъй че тя да е едновременно  занимателна, в унисон с целта  на организацията и да води участниците към  стимулирано и ангажирано отношение по отношение на концепцията и процеса.

Защо „ неигрови подтекст “?

Защото изцяло  игровият подтекст  предполага:  съществена цел – развлечение ;  средство – играта Неигровият подтекст , от своя страна, допуска:  съществена цел – задачата на организацията средство – играта .

Каква е  добавената стойност  на Геймификацията от позиция на служителя? Иначе казано – Кое стимулира съзнанието му да мисли и работи на честотите на  „ Участник “ , вместо на тези на  „ Служител “

Възможността за  преобразяване на ежедневните рутинни работни отговорности в занимателно занятие  – две понятия, които по принцип се възприемат със статут на оксиморони.

Възможността за  научаване на нови неща/развиване на нови умения .

Своевременна информация/обратна връзка –  „ по какъв начин се правят оценка напъните ми “, „ на какво равнище съм, като постижения/умения, по отношение на останалите “ . Ако е умислен и сбъднат вярно процесът на геймификация, ясно се вижда, симултантно и от всички чиновници, кой „ какъв брой точки е спечелил “ (или до кое ходило се е изкачил на стълбицата/ или различен способ, съответстващ на определения за работа).

Изключва се вероятността от фаворитизиране на едни чиновници, пред други.  Като по този метод се заобикаля опцията нечий триумф да остане пропуснат, или да не бъде заплатен.

Има ли някакви ограничавания, които би трябвало да имаме поради, в случай че желаеме да осъществяваме Геймификацията като процес/метод на работа на работното място?

НЕ! Твърдо и изрично.  Всъщност Геймификацията, сама по себе си, предполага  „ мислене оттатък рестриктивните мерки “ . Няма невъзможни неща за Геймификацията! Можете да й се доверите.. въпреки всичко в случай че нещо е способно да трансформира работния развой в наслаждение и веселба, аз персонално бих му дала късмет. И бих му се оставила, да ме развлича, стимулира, забавлява…

И в този момент, с цел да илюстрирам написаното до тук, ето някои образци за Геймификация на работното място:

Най-стандартното – Награждаване със стикери/баджове/значки/звезди/награди, при реализиране на избран размер работа.

Като част от практиките по образование и развиване – прекосяването през избрани образования, проведени от компанията, могат да носят точки. С времето те се натрупват и могат да сe взимат поради при решения за вътрешни промоции и други съответстващи.

За компании, чиято активност е напълно on-line е използвана изработката на напълно нов дизайн на платформата, употребена за работа в организацията, наподобяваща бордова/настолна игра.

Ако компанията е загрижена и ангажирана със здравето на чиновниците си, може напъните да се концентрират върху обосноваване на чиновниците да се движат повече – да вземем за пример – като се вършат дневни/седмични/месечни надпревари сред тях и се раздават значки/медали/награди на тези, които са били най-активни – извървяли са най-вече крачки, тичали най-вече километри, плували, скачали, клякали….

Ако компанията е с по-голям брой чиновници, то най-вероятно не всички се познават между тях. В подобен случай би могло да се цели социализиране сред тях. Как Геймификацията може да помогне в тази ситуация ли? Има потвърдено сполучливи практики, при които: Щом включите компютъра си при започване на работния ден, получавате фотография на даден чиновник на организацията. Вашата задача е да познаете името му/й, като за задачата имате дадени няколко вероятни варианти. Ако познаете – печелите точка/значка/награда… В случай, че не познаете, Ви изпращат линк с профил на въпросния чиновник, с опция да се запознаете.

Като част от процесите на оценка на избрани умения – потреблението на компютърни игри, които симулират действителни работни обстановки и разрешават изчерпателен разбор на метода на служителя, както и опция за “връщане ” и преразглеждане на направените избори, схващане на последствията от тях и осъзнаване на нуждата от различни държания.

При навлизането (onboarding-а) на нови чиновници биха могли да се геймифицират процесите по постигането на избрана осведоменост, посредством въвеждането на разнообразни равнища. Преминаването на всяко от които води до приемане на премия и отваря достъп до идващото равнище. Нивата и напредъкът по тях са визуализирани. След като премине и последното равнище, служителят получава “награда ” – статус да поема избран тип задания.

И в случай че в този момент се чудите  за кои възрастови групи е използвана Игровизацията , отговорът е –  за ВСИЧКИ . За игрите няма възраст. Независимо дали сте представител на потомство Х, У или Z, Милениъли, Бейби-Бумъри, или каквито ще.. По душа всички сме деца. Представете си какъв брой ще е хубаво да си го припомняме ежедневно… че и да ни заплащат за това!

___________________________________________________________________________

Игровизация – от бълг. език – Игра
Геймификация – от англ. език – Game, игра

Автор: Поли Ескидарова

Младши Консултант Човешки запаси в консултантска компания „ Торо Груп С “

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР