iFixit иска промяна в законодателството на САЩ, за да му позволи да поправя машини за сладолед на McDonald`s

...
Известен е и с публикуването на видеоклипове за разглобяване онлайн,
Коментари Харесай

Известен е и с публикуването на видеоклипове за разглобяване онлайн, в които продуктите се разглобяват, за да покажат на хората как работят и как могат да ги поправят у дома.

Сега е направил едно такова видео за машина за сладолед и призовава за промяна в закона за авторското право в САЩ, която ще позволи по-лесното им коригиране.

Има закон за спиране на ремонта на машини за сладолед на McDonald's?

Да, нарича се Закон за авторското право в цифровото хилядолетие.

Това е предназначено да спре хората да поправят търговско оборудване, защитено от закона за авторското право - в това случай, машини за сладолед McDonald's.

Те се произвеждат от компания, наречена Taylor, и споразумение, което има с веригата за бързо хранене, означава, че само тя има право да ги поправя.

Друго Фирмата Kytch е създала продукт, който може да чете кодовете за грешки, излъчени от машините, но iFixit твърди, че те са забранени за използване в ресторантите на McDonald's.

Във видеоклипа за разрушаване директорът по устойчивост на iFixit Елизабет Чембърлейн каза би искал да направи свое собствено устройство, което може да чете кодовете, „но не можем поради закона за авторското право“.

Видеото, което показва същия модел, използван от McDonald's, Taylor C709 Soft Serve Фризер, показва, че изплюва това, което iFixit каза за „безсмислени“ кодове, които иначе са невъзможни за разпознаване.

Прочетете повече:
Burger King е обвинен в преувеличаване на размера на Whoppers

Какво може да се направи по въпроса?

Първото нещо, което iFixit направи, е да кандидатства за изключение от закона за авторското право за машини за сладолед.

Той вече успешно направи това за устройства като смартфони и конзоли за игри.

Освен това, iFixit иска Конгресът на САЩ да въведе отново закон, наречен Freedom to Repair Act, който ще му позволи да разпространява всеки инструмент, който прави, за да поправи машините за сладолед.

В момента компаниите могат да спрат трети страни да разработват и разпространяват оборудване или инструкции за ремонт.

iFixit работи с организация с нестопанска цел, наречена Public Knowledge, за кампания за промените в закона.

Катлийн Бърк, съветник по политиката на групата, каза: „По принцип авторските права не трябва да пречат на никого да поправя устройство, което притежава, независимо дали това устройство е потребителско или търговско.“

Прочетете още наука и технически новини:
Как разбито сърце се отразява на мозъка и тялото
Устройството „Железният човек“, носено от Новак Джокович
В най-голямото съоръжение за рециклиране на телефони в Обединеното кралство

Г-жа Бърк също цитира уебсайт, посветен на проследяването на състоянието на машините за сладолед на McDonald's: McBroken.

Към момента на писане се казва, че малко над 12% от машините за сладолед на веригата са повредени - въпреки че, за щастие, моят местен единият е готов и работи.

Счупванията на фризера Taylor C709 Soft Serve вероятно се дължат на склонността на машината да прегрява, според видеоклипа за разглобяване на iFixit.

Според уебсайта на Тейлър, плотовите машини са в състояние да сервират 350 сладоледа на час и могат да работят безопасно две седмици, преди да се наложи пълно разглобяване и почистване.

Sky News се свърза с McDonald's и Taylor за коментар.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР