Идеята за продажба на газ на недружелюбни страни за рубли

...
Идеята за продажба на газ на недружелюбни страни за рубли
Коментари Харесай

Ето кой даде идеята на Путин за газ срещу рубли

Идеята за продажба на газ на " недружелюбни страни " за рубли е препоръчана от съветника на президента и някогашен началник на Министерството на стопанската система Максим Орешкин, заяви " Блумбърг ", съобщи News.bg.

Агенцията се базира на свои източници. Самият Орешкин отхвърли да удостовери или отхвърли тази информация в коментар за организацията, само че съобщи, че " счита схемата за заплащане на газ в рубли за позитивна. Русия вкара механизма за заплащане на газ в рубли през април на фона на глобите, наложени поради военната интервенция в Украйна.

В рамките на схемата фирмите от " недружелюбни страни " към този момент би трябвало да откриват валутни и рублеви сметки в " Газпромбанк " и да заплащат за доставките в евро или долари, които банката по-късно ще конвертира в съветска валута и ще превежда по рублева сметка. Според заместител министър-председателя Александър Новак множеството европейски клиенти на " Газпром " са минали към новата скица на заплащане доникъде на юни. Руските управляващи не показват името на създателя на концепцията.

Както отбелязва " Блумбърг ", Орешкин е взел участие и в работата за попречване на отрицателните последствия от отрязването на съветските банки от SWIFT и се е противопоставял на по-строгото държавно контролиране на стопанската система. В коментар за организацията той акцентира, че Русия няма да се откаже от пазарната стопанска система: в противен случай, " частната самодейност в този момент е изключително насърчавана, както президентът непрекъснато акцентира в речите си.

Орешкин е на 40 години. Преди да стартира работа в държавното управление, той заема управителни постове в Централната банка, Росбанк и ВТБ Капитал. През 2013 година става шеф на отдел " Дългосрочно стратегическо обмисляне " в Министерството на финансите, през 2015 година - заместник-министър на финансите, а през 2016 година - министър на икономическото развиване. През януари 2020 година Орешкин заема поста на асистент на Путин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР