Идеята за премахване на частната централна банка постепенно си проправя

...
Идеята за премахване на частната централна банка постепенно си проправя
Коментари Харесай

Натискът върху Федералния резерв на САЩ нараства

Идеята за унищожаване на частната централна банка последователно си проправя път

Американската централна банка е родена преди 110 години и е наречена „ Система на Федералния запас на Съединени американски щати “. Това беше повратен миг в историята на Съединените щати. Независимостта на Новия свят, която беше провъзгласена от бащите-основатели през 1776 година, беше изгубена със основаването на системата на Федералния запас. Контролът над Америка мина към банкерите или към „ господарите на парите “.

Удроу Уилсън, който като президент на Съединени американски щати подписва закона за основаване на Федералния запас в края на 1913 година, доста години по-късно осъзнава изцяло какво е направил: „

През повече от вековната история на своето битие Федералният запас на Съединени американски щати е неведнъж критикуван; „ Народните представители “ от Конгреса на Съединени американски щати, някои американски президенти и най-смелите политици се пробваха по някакъв метод да обуздаят Федералния запас.

Чрез ремонти в Закона за Федералния запас, посредством назначение на ръководители на Централната банка, на лоялни на президента фигури, посредством условие за одит на Фед, образуване на чувания в Конгреса, критикуване на Федералния запас в пресата и така нататък

Но няма метод да се върне назад джинът, излязъл от бутилката преди 110 години. Без пресилване можем да кажем, че от 1914 година Америка се ръководи не от президента, Конгреса или държавното управление, а от Федералния запас - частна корпорация, зад чиято фасада се крият „ господарите на парите “ (основните акционери).

Много е казано и писано по тази тематика. Една от най-новите книги на тази тематика: Рон Пол. Краят на Фед. Превод от британски – Санкт Петербург: „ Петър “, 2014 година

През май тази година бяха регистрирани няколко опита за преодоляване на Федералния запас. Без пресилване можем да кажем, че в този момент сме очевидци на един от най-мощните опити за напън върху Американската централна банка в цялата история на Фед.

На първо място, това е резонансна самодейност на член на долната камара на Конгреса на Съединени американски щати Томас Маси, републиканец от Кентъки. С поддръжката на повече от двадесет депутати (всички републиканци) той вкара Закона за унищожаване на борда на Федералния запас (HR 8421). Законопроектът ще отстрани Борда на Федералния запас, всичките 12 банки на Федералния запас и ще анулира Закона за Федералния запас от 1913 година

Маси оправда самодейността си по следния метод:

И по-нататък в речта си пред Конгреса Маси заключи, че половинчатите ограничения за ограничение на инфлацията няма да оказват помощ, че е належащо да се унищожи коренът на казуса, т.е. самата система на Федералния запас. Това е основна част от груповия скрит план, включващ президентската администрация, Конгреса, държавното управление и Уолстрийт:

„ продължи конгресменът.

Премахването на Федералния запас също би премахнало това, което е известно като „ честен риск “. Въпросът е, че банките и другите финансови институции се държат рисковано, знаейки, че Фед ще им помогне, в случай че нещо се обърка (нека ви припомня, че по време на рецесията от 2008-2009 година Федералният запас отпусна заеми на банките на обща стойност над 16 трилиона $, което е сравнимо с годишния Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати по това време). Това предизвиква безразсъдното държание и води до финансова неустойчивост. Без хеджирането на Фед тези институции биха били доста по-предпазливи и финансовата система би била по-стабилна.

В поддръжка на самодейността си Маси разгласява и резултатите от изследване, в което американците дават отговор дали би трябвало да се одобри законодателство за унищожаване на централната банка на Съединени американски щати. По-голямата част от повече от 115 хиляди респонденти поддържаха концепцията за „ преустановяване на Фед “.

Дълги години главният критик и съперник на Федералния запас в Конгреса беше Роналд Ърнест Пол, по-известен като Рон Пол. Той е деец от Конгреса, служейки като член на долната камара от 1976 до 2013 година Този политик очерта отношението си към Федералния запас в гореспоменатата книга „ Краят на Федералния запас “.

В нея Пол твърди, че Фед е по едно и също време подкупен и противоконституционен. Той декларира, че Федералният запас интензивно обезценява националната валута. Че нещата могат да доближат равнището на хиперинфлация на равнището на Ваймарската република или на Зимбабве. И защото американският $ е освен национална, само че и международна валута, Фед е в положение да унищожи освен американската, само че и международната стопанска система.

Покупателната дарба на масите понижава, само че множеството хора не го осъзнават. Според теорията на Рон Пол това понижение има най-голямо влияние върху хората с ниски приходи, защото е ретрограден налог. Пол твърди, че показателят на потребителските цени сега не включва храна и сила, само че това са продуктите, за които се изразходва по-голямата част от приходите на бедните.

Пол показва, че Федералният запас е механизъм, който оказва помощ, от една страна, за приватизирането на облагите на огромния бизнес (особено банковия), като въпреки това оказва помощ да се социализират /тоест, да се трансферират на всички/, загубите на огромния бизнес.

Рон Пол изключително обръща внимание на обстоятелството, че инфлацията като прикрит налог доста улеснява воденето на война. Инфлацията и девалвациите са били употребявани като принадлежности за финансиране на война в предишното от доста държавни управления, от монархии до демокрации. Тъй като хората отхвърлят концепцията за увеличение на директните налози, инфлацията се употребява за обслужване на големите задължения, направени по време на войната.

И по този начин, Фед основава опасност освен за благосъстоянието на хората, освен подкопава американската и международната стопанска система, само че също по този начин способства за милитаризацията и експлоадирането на войни.

Рон Пол, като конгресмен, неведнъж е предприемал разнообразни начинания за преодоляване на Федералния запас. По-специално, той изиска одит на Федералния запас (през 2011 година той пусна законопроект за „ бистрота на Федералния запас “). Въпреки че има дребен триумф в тази област, Рон Пол през днешния ден има наследници в Конгреса. Синът му Ранд Пол стана сенатор през 2011 година и продължава да упорства за одит на Фед. В долната камара на Конгреса щафетата на Рон Пол беше поета от Томас Маси.

В американските медии законодателната самодейност на Маси и сътрудниците му от Републиканската партия получи огромен отзив. Противниците на самодейността настояват, че в историята няма прецеденти за разпродажба на централни банки. Но не е по този начин. Например, след революцията от 1917 година в Русия, болшевиките, като част от политиката на боен комунизъм, отстраниха централната банка (тя се наричаше Народна банка, указът за нейното унищожаване беше признат на 19 януари 1920 г.). Вярно е, че с прехода към новата икономическа политика (НЕП) тя беше възобновена.

Но американските поддръжници на премахването на Централната банка припомнят, че в самите Съединени американски щати е имало казус за разпродажба на Централната банка. Говорим за ликвидацията на „ Втората банка на Съединените щати “ през 1836 година от американския президент Андрю Джаксън (чийто портрет се намира на сегашната банкнота от 20 долара). И по-късно Америка живее без Централна банка 77 години (до приемането на Закона за Федералния резерв).

Между другото, самодейността на Маси и сътрудниците му напълно не е първият опит за очистване на Федералния запас. Първият опит е изработен от Рон Пол през 1999 година Имаше още един опит през 2013 година И двата опита бяха несполучливи. Най-вероятно сегашният опит също няма да реализира задачата си. Но хубавото е, че предизвика бурни полемики за Федералния запас и накара американците да се замислят за доста неща.

Но новината за самодейността на Маси се популяризира и отвън Съединени американски щати. Коментира се в медиите на редица страни и в обществените мрежи. Много политици и общественици в разнообразни страни са разглеждали своите централни банки и са се чудили дали тези институции са потребни или нездравословни. И не си ли коства да предприемете сходни начинания, с цел да ги премахнете или най-малко да ги измененията?

Току-що дойдоха вести за друга самодейност на Конгреса на Съединени американски щати, опит за ограничение на пълномощията на Федералния запас. На 23 май Камарата на представителите на Съединени американски щати гласоподава в поддръжка на законопроект, който ще забрани на Федералния запас да издава цифров $ (внесен от водача на болшинството Том Емер, републиканец от Минесота).

Вече писах няколко пъти, че Конгресът на Съединени американски щати следи от близко опитите на Американската централна банка да вкара CBDC (цифрова валута на централната банка) в страната и потушава всички нейни опити в тази област. Вижте: Америка против цифрова валута на CBDC, цифровият $ може да пороби американския народ.

Но преди малко се появи забавна обява: What Trump 2.0 Could Mean for the Federal Reserve („ Какво може да значи Тръмп 2.0 за системата на Федералния запас “). Статията, цитираща вътрешния кръг на Доналд Тръмп, който е припрян да си върне Белия дом, отбелязва, че претендентът за президент възнамерява (ако спечели) внезапно да ограничи пълномощията на Федералния запас.

Тръмп, до момента в който към момента беше президент, остро подлага на критика сегашния ръководител на Борда на шефовете на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Х. Пауъл. На първо място, тъй като не искаше да вземе поради рекомендациите на ръководителя на Белия дом по въпросите на основните лихви.

В публикацията се отбелязва: „ От 90-те години на предишния век администрациите на Белия дом значително заобикалят да приказват за политиката на Фед от почитание към независимостта й. Но господин Тръмп обърна това, до момента в който беше на поста, като постоянно подлагаше на критика Фед, че държи лихвените проценти прекомерно високи, внушавайки, че господин Пауъл е „ врагът “, а ръководителят и сътрудниците му „ тъпи “.

Вероятността Тръмп (ако стане президент на Съединените щати) да успее да сложи Федералния запас под собствен надзор посредством въвеждане на нужните ремонти в Закона за Федералния запас е ниска. Най-вероятно Тръмп ще се опита да направи това посредством кадровата политика.

По време на идващия четиригодишен период на президента, мандатът на няколко членове на Управителния съвет на Фед ще изтекат и президентът има пълномощието (макар и взаимно със Сената) да номинира претенденти за запълване на свободните места. Особено значимо е, че идващият мандат на Джером Пауъл като ръководител изтича през 2026 година И Тръмп несъмнено няма да преназначи Пауъл.

Някои наблюдаващи обръщат внимание на забавен подробност: когато Доналд Тръмп се настаняваше в Белия дом при започване на 2017 година, той незабавно окачи в кабинета си портрет на седмия американски президент Андрю Джаксън. Същият, който, както означих нагоре, беше премахнал през 1836 година тогавашната централна банка, наречена „ Втората банка на Съединените щати “.

Какво означаваше това? Дали Доналд Тръмп крои също проекти за унищожаване на Федералния запас на Съединени американски щати?

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед3959Д-р Румен Петков: Политическият развой у нас е трансфорат в долнопробно шоуАлтернативен Поглед22910Татна Дончева: Аз не мога да си затворя очите за безобразния метод, по който наподобява Европейския съюзАлтернативен Поглед16079Саймън Ципис: Докато НАТО е в Европа, Съединени американски щати ще имат съществено въздействие върху европейската политика/Втора част/Алтернативен Поглед30867Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед48037Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Алтернативен Поглед119136Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед80095„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед78391Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!  Нако Стефанов, трагична орис, България, геополитически действителности  Нако Стефанов, трагична орис, България, геополитически реалности </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР