Идеята на следната статия е не да затормозяваме читателите ни

...
Идеята на следната статия е не да затормозяваме читателите ни
Коментари Харесай

Най-популярните сортове чушки и техните характеристики

Идеята на следната публикация е не да затормозяваме читателите ни с научните названия на сортовете чушки, а да им покажем какво се подразбира под тези сортове чушки, които се продават по магазините и пазарите, както и кой вид чушка защо може да бъде употребен.

Т.е. ще се опитаме да използваме допустимо най-елементарен език. Ето и кои са най-известните сортовете чушки, които се оферират по родните ни пазари.

Капия

Това евентуално е най-често срещаният вид чушки, които могат да бъдат както червени, по този начин и зелени или пък оранжеви. Онези месести чушки, които есенно време се пекат и се затварят в буркани, замразяват, употребяват се за изработката на лютеница и кьопоолу или пък се изсушават, с цел да бъдат употребявани зимно време. Да не забравим и че с тях подготвяме обичаните пълнени чушки, чушките бюрек и други известни за нашенската кухня ястия.

Сиврия

 Чушки Сиврия

За разлика от чушките Капия, сортът Сиврия е с доста тънка кожа. Не е подобаващ за печене, тъй като се бели доста мъчно. Можете обаче да го употребявате в свеж вид за приготвянето на салати или пък да го добавяте към супи. Също по този начин можете от него да си извършите и така наречен пукани чушки. Именно поради тънкия си повръхностен пласт той няма потребност да бъде белен, тъй като е задоволително гальовен да бъде употребяван непосредствено. Голям негов плюс е и че е много по-евтин от капията, която се продава по пазарите пролетно време.

Много е значимо да уточним, че в последно време в магазините се среща и вид гръцки чушки, който доста прилича на външен тип на Сиврия. Тези чушки обаче са малко по-дълги и в действителност доста, доста люти.

Камби

 Чушки Камби

Камбите са по-месести от сорта Капия и имат кръгла форма. Те се появяват есенно време по пазарите ни и нормално се употребяват за изработката на разнообразни туршии.

Люти чушлета

 Люти чушки Халапеньо

Разнообразието от сортове люти чушлета, които можем да срещнем по пазарите ни, е голямо, само че най-често срещани, и то целогодишно, са т. нар Рибки. Те могат да бъдат употребявани сурови, да се опукват, да се пекат или пък мариноват.

Вероятно тези чушки бихте получили, в случай че си поръчате порция люти чушлета в някое заведение. Не по-малко известни са чушките Шипка, Чорбаджийските чушки или лютите Камбички. В някой по-добре зареден магазин от огромните търговски вериги можете да срещнете и чушките Халапеньо, които са считани за едни от най-лютите, както и чушлетата Кайен, от които се подготвя по този начин познатият ни Кайенски пипер.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР