Идеята, че хората се влияят от подсъзнателни сигнали, съществува още

...
Идеята, че хората се влияят от подсъзнателни сигнали, съществува още
Коментари Харесай

Кратка история на подсъзнателните съобщения

Идеята, че хората се въздействат от подсъзнателни сигнали, съществува още от антични времена. Има исторически сведения, че през V век пр.н.е. няколко гръцки мислители се пробвали да наложат изискан, само че убеждаващ език, който скрито да въздейства на хората.

Тази концепция станала изключително известна през XX век, когато науката направила първите си стъпки в областта на подсъзнателните известия.

1943: В радиото, филмите и малките екрани се тестват подсъзнателни известия. Например в анимацията за патока Дафи (Daffy Duck) постоянно се появяват думите „ Купувайте скъпи бумаги “. Тогава никой не е знаел дали тези известия въздействат в действителност, само че и сметнали, че няма да навредят на никого.

1957: Джеймс Викари (James Vicary), който по това време правел пазарни изследвания, декларира, че появяването на фразите „ Яжте пуканки “ и „ Пийте кока-кола “ за елементи от секундата по време на филм в киното усилват продажбите на тези артикули. Пет години по-късно признал, че е фалшифицирал изследването си. Но към този момент било късно – обществото било обезпокоеното, а държавните организации се заинтересували от вероятните манипулативни приложения.

1960–1990: Научните проучвания от 60-те, 70-те и 80-години опровергавали вероятността подсъзнателните известия да въздействат на човешкото държание.

1990–2000: Въпреки че към момента излизали проучвания, които изключват опцията за надзор над съзнанието посредством секрети известия, някои изследвания посочили, че скритите известия може да имат положителен или отрицателен резултат върху настроението на хората.

2006: Проучвания демонстрират, че подсъзнателните известия въпреки всичко работят при рекламирането. В изследване от 2006 година станало ясно, че комбинацията от жадност и проявление на избрана разхладителна напитка фактически кара хората да желаят тъкмо тази напитка.

2007: Подсъзнателните известия са способни да усъвършенстват и академичното показване. В едно проучване учени показвали на едни студенти думи, които били свързани с просветеност (напр. гений ), а на други – такива, които не били (напр. поляна ). Тези студенти, които виждали думите, свързани с просветеност, се показали по-добре на изпитите.

2010–2015: Нови изследвания демонстрират, че реакцията на мозъка към подсъзнателни известия може да се мери. Показано е, че равнищата на интензивност в амигдалата (бадемовидното тяло), инсулата, хипокампуса и зрителния кортекс се трансформират и това може да бъде измерено.

Scientific American

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР