ИДЕС отбеляза ключови годишнини, като награди с почетни плакети институции

...
ИДЕС отбеляза ключови годишнини, като награди с почетни плакети институции
Коментари Харесай

ИДЕС отбеляза ключови годишнини

ИДЕС означи основни годишнини, като награди с почетни плакети институции и персони, съдействали за развиването на финансово-счетоводната сфера в България Институтът чества 90 години от възникването на самостоятелния финансов одит в страната ни
Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България отбелязва 3 значими за специалността и региона годишнини през 2021 година –90 години от възникването на самостоятелния финансов одит в България, 30 години от възобновяване на одиторската специалност и 25 години от основаването на Института на дипломираните експерт-счетоводители. ИДЕС използваисторическия мотив, с цел да награди институциите и личностите, които в най-голяма степен са спомогнали за развиването на финансово-счетоводната сфера в страната ни. Признание получиха както членове на Института, работили за неговото основаване и одобряване, по този начин и специалисти и представители от външни организации и институции.

Председателят на ИДЕС Бойко Костов връчи почетен плакет на Министъра на финансите Валери Белчев, фокусирайки се върху изгодите от тясното партньорство сред двете институции и потребността от непрекъснат разговор по общественозначимифинансово-счетоводни тематики и в бъдеще. ИДЕС насочи самопризнание и към ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков и изрази благодарността си за ползотворното съдействие, „ което няма измерение “. А с помощта на идентичното схващане за нужните промени, одиторската специалност в България е успявала с общи старания да върви напред.

Тържеството в стеснен кръг продължи с награждаването напредседателя на КПНРО проф. Огнян Симеонови отправяне на признателност по тази причина, че неотменно се следва общата цел за възстановяване качеството на одиторските услуги в интерес на бизнеса и обществото. От своя страна проф. Симеонов изрази своя почит към специалността и благодари на ИДЕС за значимия принос в обществено-политическия и икономическия живот на страната от 1931 година до наши дни.

Признание за развиването на финансово-счетоводната сфера през последните години получиха също Иван Искров, ръководител на Комисията по бюджет и финанси в 39-ото Народно заседание и доцент д-рГригорий Вазов, ректор на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси – и двамата имащи отношение към одиторската специалност и същински поддръжници на значимите за ИДЕС дела през годините.

„ Силата на всяка една институция се получава, когато позитивите от нейната история и триумфите ѝ се трансформират в традиция, а негативите и грешките – в научени уроци, които не се повтарят, с цел да може тя сполучливо да извършва своята задача в отбрана на публичния интерес. “ – посочи ръководителят на ИДЕС Бойко Костов в своята тирада към гостите. „ Задължение и осъзната отговорност на ИДЕС е да предизвиква положителните практики и етичното държание, да бъде предвидим, благонадежден и потребен сътрудник на държавните институции, работодателските организации и университетите в страната. Това е нашият път и ние решително ще продължим по него. “ – добави той.



Доайените на одиторката специалност – някогашните ръководители на ИДЕС, които са главните мотори за основаването и одобряването на експерт-счетоводителите в България, също получиха самопризнание за труда и напъните по пътя на израстването на Института до това, което е през днешния ден. Почетните плакети на Живко Бонев, проф. Стоян Дурин и проф. Михаил Динев бяха връчени в стеснен кръг в постройката на ИДЕС, с цел да се спазят противоепидемичните ограничения. Председателят Бойко Костов се обърна с прочувствено благодарствено слово и открои значимия принос на всеки от ръководителите за развиването на одиторска специалност, за възпитанието, знанието и мъдростта, които са пренесли в годините на почитателите, учениците и съидейниците си. 

Тримата някогашни ръководители са и измежду първите 8 дипломирани експерт-счетоводители, положили основата на организацията преди 30 години. През октомври 1991 година те се явяват на интернационална изпитна комисия, получават дееспособност на дипломирани експерт-счетоводители и на собствен ред стартират да организират изпити в България, с цел да възстановят одиторската процедура в страната. Това е и първата специалност, която в преходния интервал може да се упражнява единствено след полагането на четири изпита в области, за които множеството хора не са чували.

Затова и за Института е от извънредно значение да им отдаде почити да ги награди за безпрекословната поддръжка за специалността, за труда и визионерството, които са съдействали за днешния образ на ИДЕС. Сред тях са и Васко Райчев, също някогашен ръководител на ИДЕС, Мария Страшилова и Димитър Желязков, които с прочувствените си слова съумяха да развълнуват всички присъсващи посетители.

Поради усложненатаCovidобстановка в страната, почетните плакети на ИДЕС бяха връчени на публично събитие в понижен състав, което членовете на Института можеха да проследят през лайфстрийм. На тържеството по разнообразни аргументи не успяхада участват Рени Йорданова, Катерина Караиванова, Симеон Милев и Антон Свраков, които също са измежду отличените представители на гилдията за своя важен принос в нейното развиване. Поздравителни адреси от голям брой интернационалните браншови организации бяха излъчени като видео обръщения, в които още веднъж бяха изтъкнати достиженията на ИДЕС в отбрана на публичния интерес и за развиване на финансово-счетоводната специалност в България.

Предвиден е почетен плакет и за други персони, които значително способстват за развиването на одиторската сфера в страната през годините и макар че не съумяха да се включат в формалната гала, ще бъдат наградени на по-късен стадий. Сред тях еИван Костов, който като ръководител на Икономическата комисия във Великото национално заседание през 1991 година взе участие в промяната на новия Закон за счетоводството, с който се възвръща самостоятелният финансов одит в България. Това епървият закон на предстоящата от всички икономическа промяна за преход към свободно стопанство и пазарна стопанска система.

Плакет ще получи иМенда Стоянова, с самопризнание за забележителния принос за възстановяване на одиторката процедура в страната като ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народното събраниепрез последните 13 години.

За ИДЕС:

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители /ИДЕС/ е единствената национална професионална организация за всички дипломирани експерт- счетоводители в България.

Квалификацията “дипломиран експерт-счетоводител ” е приета в България като една от най-престижните професионални бизнес квалификации. Съгласно закона всички дипломирани експерт-счетоводители имат право да станат членове на Института, откакто придобият квалификацията.

Мисията на ИДЕС е да даде на своите членове ресурса, информацията и управлението, нужни за осъществяването на високооценени професионални услуги в интерес на вложителите, обществото и клиентите.

За повече информация посетете или последвайте каналите нa ИДЕС във и
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР